• Българската икономика може да си позволи увеличение на заплатите

    Българската икономика може да си позволи увеличение на заплатите

    Президентът на КНСБ Пламен Димитров, изрази своето мнение, че българският бизнес може да вдигне заплатите на служителите.

    Българската икономика може да си позволи увеличение на заплатите

    Президентът на КНСБ Пламен Димитров, изрази своето мнение, че българският бизнес може да вдигне заплатите на служителите със 100-150 лв. без това да се отрази негативно на икономиката на България. По думите му това важи за повечето бизнес сектори.

    Увеличението е напълно възможно заради дефицита на трудовата борса. Това позволява растеж на доходите, който да изпреварва БВП. По думите на Димитров минималната работна заплата трябва да бъде определена по браншове.
    „Това ще ни доближи до Германия. Договарянето на браншово ниво ще позволи всеки да знае колко се плаща на час за даден сектор.”, обяснява Димитров.

    Следващия парламент обезателно трябва да вземе участие в решаването на проблема с липса на квалифициран персонал. В момента това е най-важният въпрос, който раздвижва икономиката. Трябва да се помисли за промени в заплащането, за да се даде мотивация на хората да останат в страната.

    българска икономика увеличение на заплатите дефицит на работна сила договаряне на минималната работна заплата

    Оценка на новината

    5.00