• Как ще повлияе на българската икономика влизането в Еврозоната?

    Как ще повлияе на българската икономика влизането в Еврозоната?

    Темата дали България трябва да влезе в Еврозоната е доста обсъждана напоследък.

    Как ще повлияе на българската икономика влизането в Еврозоната?

    Темата дали България трябва да влезе в Еврозоната е доста обсъждана напоследък. Някои са на мнение, че подобно действие със сигурност ще окаже положително влияние на икономиката в страната. Икономистът и преподавател в УНСС Митко Хитов, обаче е на друго мнение.

    Според него страните-членки на ЕС, които са приели еврото като основна валута, са задлъжняли непосредствено след процеса. Хитов обяснява, че икономиките в различните страни работят с различна динамика и имат различна способност да създават добавена стойност. Ако, обаче, една икономика не е достатъчно ефективна и е далеч от нивото на по-развитите от нея в Общността, то в нея настъпва дисбаланс.

    Ако това се случи, единственият вариант да се върне баланса е да се натрупат дългове. Хитов допълва, че за съжаление българската икономика не е ефективна, ако трябва да я сравним с тази в ядрото на Еврозоната. Това означава, че влизайки там, в страната ще настъпят дисбаланси, които трудно ще бъдат туширани ако не бъде установен механизъм за това. Това рано или късно ще доведе страната до ситуация, близка до тази в Гърция. 

    евро българска икономика Еврозона влизане на България в еврозоната

    Оценка на новината

    0