• И през януари се отчита ръст в производствените цени

    И през януари се отчита ръст в производствените цени

    Първият месец от годината е трети поред, в който се отчита ръст на производствените цени.

    И през януари се отчита ръст в производствените цени

    Първият месец от годината е трети поред, в който се отчита ръст на производствените цени. Тога е отбелязан и значителен годишен ръст. Това показват данните на Национален статически институт (НСИ).

    Спрямо предходния месец се отбелязва ръст от 0.6% на индекса на цените през януари. По-високи цени са отчетени в преработващата и добивната промишленост – съответно с 0.6% и 3.2%, както и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – 0.4$.

    Ако сравним месец януари 2017г. и същия месец през изминалата година, данните ще покажат, че производствените цени са нараснали с 4.3%. Що се отнася до ръста на годишна база в добивната промишленост са отчетени 15.6% повече, а в преработващата – 6.2%. Спад се наблюдава единствено при производството и разпределението на енергия – с 2.4%.

    Индексът на цените на производител за вътрешния пазар е нараснал с 0.5% спрямо предходния месец и с 1.9% за година. Ръст се отбелязва и в цените на производител на международните пазари – с 0.8% спрямо декември 2016г. и 9% спрямо същия месец през 2016г.

    Този ръст със сигурно ще повлияе положително на българската икономика и излизането й от състоянието на дефлация. В същото време е сигурен знак, че инфлацията настъпва отново.

    инфлация българска икономика дефлация ръст в производствените цени

    Оценка на новината

    0