• Бизнес климатът в страната е бил стабилен и през февруари

    Бизнес климатът в страната е бил стабилен и през февруари

    Изминалия месец беше стабилен за бизнес климата в страната.

    Бизнес климатът в страната е бил стабилен и през февруари

    Изминалия месец беше стабилен за бизнес климата в страната. Показателите не са се изменили драстично спрямо януари 2017г. Подобрение се отбелязва в сектора на строителството и услугите, а понижение е отчетено в промишлената сфера и в търговията.

    Услуги
    Показателя на бизнес климата спрямо сектора на услугите се е повишил с 0.5 пункта през втория месец от годината. За това са спомогнали положителните оценки на експерти за бизнес климата в следващите 6 месеца. Очакванията са свързани с постепенно подобрение през следващите три месеца, докато настоящия момент получава по резервирана оценка.
    Основни пречки, както и до сега, остава голямата конкуренция и несигурността от икономическа гледна точка. Продажните цени, обаче не се влияят и няма очаквания за тяхното покачване.

    Строителство
    Строителните предприемачи имат оптимистични очаквания за бизнес климата през следващите 6 месеца, както и за настоящия момент. Това води до покачване с 0.5 пункта на показателя „бизнес климат в строителството”. Несугурността в икономическата среда влияе и в този сектор. През следващите три месеца не се очакват повишения на продажните цени.

    Промишленост
    0.7 пункта надолу са отчетени в показателя „бизнес климат в промишлеността”. Мениджърите на предприятията дават по-ниски оценки за бизнес средата в този сектор. Очакванията, обаче, са по-оптимистични и са свързани с подобрение на климата в следващите три месеца. Близо 46% от предприемачите в бранша посочват, че несигурността в икономическата среда е основна пречка пред развитието. И тук не се очакват промени в цените в близките три месеца.

    Търговия
    „Бизнес климата в търговията на дребно” отчита най-висок спад от 1.3 пункта. За момента оценката на предприемачите е „задоволително”, но тя е напълно нормална за тези месеци от годината. Регистрират се очаквания за увеличение на продажбите през следващите 3 месеца. Логично, тук най-голяма пречка пред развитието на бизнеса в този сектор остава високата конкуренция. В този сектор единствено се очаква повишение на цените през следващите месеци.

    бизнес климат в страната показатели на бизнес климата бизнес сектори в страната

    Оценка на новината

    5.00