• Бялата книга на Юнкер или как ЕС ще оцелее след Brexit

    Бялата книга на Юнкер или как ЕС ще оцелее след Brexit

    Какво ще се случи с ЕС след напускането на Великобритания? По всяка вероятно излизането на една от най-силните икономики от съюза, ще се отрази на всички членки.

    Бялата книга на Юнкер или как ЕС ще оцелее след Brexit

    Какво ще се случи с ЕС след напускането на Великобритания? По всяка вероятно излизането на една от най-силните икономики от съюза, ще се отрази на всички членки. ЕК представи пет възможни пътя, по които ЕС може да поеме след Brexit. Докладът е озаглавен „Бялата книга” и има за цел европейската общност да избере най-добрия път, който ще гарантира оцеляване на съюза.

    В около 30 страници председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е обяснил подробно плюсовете и минусите на всеки един възможен изход. Всеки, от петте варианта, предвижда запазване на единната валута. Това, което не е ясно е дали „Бялата книга” може да се разглежда като универсално средство за спасение или е по-скоро оръжие за окончателния срив на ЕС.
    Ето и кои са възможните сценарии според Юнкер.

    „Заедно правим повече”
    В този вариант се посочва, че външноикономическите договорки са приоритетни за Съюза. Освен това се предвижда създаване на отбранителен съюз, опазването на границите и борбата с тероризма са приоритетни, а външната политика е обща. Ако този вариант бъде избран, то ще бъде въведен данък ЕС, а общия европейски бюджет ще се увеличи.

    „По-малко задължения, но по-ефективно изпълнение”
    Международните икономически договори са в ръцете на ЕС. В този случай брюкселската администрация ще има по-малко задължения в областта на безработицата и социалните политики. Сътрудничеството и борбата с тероризма е постоянно. ЕС има единна външна политика и се създава общ отбранителен съюз.

    „Общ пазар”
    Свободата на движение е под въпрос. Няма единна система и убежища за мигранти. Връщат се проверките по вътрешните граници, а сътрудничеството в борбата с тероризма е с двустранна основа. Страните-членки имат по-самостоятелна външна политика. Този вариант изисква преразпределение на бюджета, а общите проблеми ще се решават по отделно в различните държави.

    „Без промяна”
    Ако този вариант бъде избран, енергийният съюз и цифровизацията ще бъдат запазени. Общата политика за опазване на границите ще остане, борбата с тероризма също ще бъде обща. Това, обаче, означава, че тромавостта на ЕС ще остане.

    „Правим повече, ако искаме”
    Запазва се досегашната политика на икономическите договори. Държавите могат да се сближават с други членки ако пожелаят. Отрицателната страна е, че решенията ще се взимат по-трудно. „ЕС на две скорости” означава, че всяка държава може да вземе участие в общите политики, които смята за ефикасни.

     

    ЕС Brexit Бялата книга Жан-Клод Юнкер Великобритания и ЕС

    Оценка на новината

    0