• ЕС отчита един от най-големите спадове на индустриалното производство в България

    ЕС отчита един от най-големите спадове на индустриалното производство в България

    Европейската статистическа служба изчислява, че в еврозоната се покачва индустриалното производство.

    ЕС отчита един от най-големите спадове на индустриалното производство в България

    Европейската статистическа служба изчислява ръст в индустриалното производство. През януари на месечна база ръстът се изчислява на 0.9%. За сравнение – през декември 2016г. Евростат отчетоха спад в индустриалното производство от 1.2%.

    България е една от страните в ЕС, които отчитат голямо забавяне на производството и на годишна база и на месечна такава. В еврозоната и в ЕС се отчита известно повишение в индустриалното производство, но сравнено с предишните месеци, това повишение е доста забавено.

    Евростат дава и анализ, в който е упоменато, че ръста и в двата региона се дължи на ръста на капиталовите пазари, където в ЕС е отчетен ръст от 2.8%, а в ерозоната – 2.4% и в енергията, където ръстовете са съответно 1.9% и 1.5%.
    Спад се отчита при нетрайните потребителски стоки.

    Най-голям ръст на индустриалното производство се регистрира в Германия, Гърция и Ирландия – съответно 3.3% , 2.5% и 3.4%. Най-сериозно забавяне има в България (-3.9%), Хърватия (-6.8%) и Дания (-4.6%).

    Ако разглеждаме ръста на годишна база, най-добре представилите се страни са Гърция, Естония и Литва – съответно 7.4%, 6.7% и 8.4%. На годишна база България отчита спад от 1.2%. Ирландия отчита спад от 8.6% на годишна база, а Люксембург – 0.9%.

     

    индустрия Евростат индустриално производство спад в индустриалното производство

    Оценка на новината

    0