• Бизнесът ще вдигне цената на почти всички хранителни продукти

    Бизнесът ще вдигне цената на почти всички хранителни продукти

    Бизнесът очаква поскъпване на почти всички хранителни продукти.

    Бизнесът ще вдигне цената на почти всички хранителни продукти

    Бизнесът очаква поскъпване на почти всички хранителни продукти. След поскъпването на природния газ с почти 30% ще се вдигне и цената на крайния продукт. Димитър Бешиков, собственик на пекарна, коментира, че около 10% от цената се сформира от разхода на енергия. Според него след 1 април, когато поскъпне газа, ще бъде увеличена и цената на хляба. Той очаква поскъпване от около 15 стотинки. 

    Производителите на зеленчуци също очакват поскъпване. Разходите за отопление на оранжериите в България представляват около 70% от цената на продукта. Производителите прогнозират увеличение на цената на крайния продукт с около 30%. 
    Поскъпване очакват и млекопреработвателите. 

    Поскъпването на газа с 30% значи и 3-4 процентно поскъпване на крайния продукт. 
    Икономистите в България също са убедени, че бизнесът ще увеличи разходите за продукция, но според тях увелиючението на цената на крайния продукт не е най-добрата идея. 

    Експертите смятат, че ако в България цената на газа се увеличи по-бързо, отколкото в Европа, това ще рефлектира върху нивото на конкуренцията, тоест - европейските продукция вероятно ще се окажат в пъти по-евтини от българските. 

    Всъщност експертите смятат, че бизнесът няма основание да вдига цените. През годините природният газ няколко пъти сваля цената си, но бизнесът не направи това с цената на крайните си продукти. Калоян Стайков от Института за пазарна икономика смята, че в момента българският бизнес има достатъчно резерви, за да не предприема увеличение на цената. 

    поскъпване на газа увеличение на цените поскъпване на хранителните продукти

    Оценка на новината

    0