Бизнесът очаква поскъпване на почти всички хранителни продукти. След поскъпването на природния газ с почти 30% ще се вдигне и цената на крайния продукт. Димитър Бешиков, собственик на пекарна, коментира, че около 10% от цената се сформира от разхода на енергия. Според него след 1 април, когато поскъпне газа, ще бъде увеличена и цената на хляба. Той очаква поскъпване от около 15 стотинки.
Производителите на зеленчуци също очакват поскъпване. Разходите за отопление на оранжериите в България представляват около 70% от цената на продукта. Производителите прогнозират увеличение на цената на крайния продукт с около 30%.
Поскъпване очакват и млекопреработвателите.
Поскъпването на газа с 30% значи и 3-4 процентно поскъпване на крайния продукт.
Икономистите в България също са убедени, че бизнесът ще увеличи разходите за продукция, но според тях увелиючението на цената на крайния продукт не е най-добрата идея.
Експертите смятат, че ако в България цената на газа се увеличи по-бързо, отколкото в Европа, това ще рефлектира върху нивото на конкуренцията, тоест - европейските продукция вероятно ще се окажат в пъти по-евтини от българските.
Всъщност експертите смятат, че бизнесът няма основание да вдига цените. През годините природният газ няколко пъти сваля цената си, но бизнесът не направи това с цената на крайните си продукти. Калоян Стайков от Института за пазарна икономика смята, че в момента българският бизнес има достатъчно резерви, за да не предприема увеличение на цената.