• Какво изисква новият технологичен свят? По-висока квалификация

    Какво изисква новият технологичен свят? По-висока квалификация

    Новият по-технологичен свят изисква всички ние да търсим нови знания и умения, за да бъдем конкурентни на пазара на труда.

    Какво изисква новият технологичен свят? По-висока квалификация

    Новият по-технологичен свят изисква всички ние да търсим нови знания и умения, за да бъдем конкурентни на пазара на труда. Това е мнението на Петър Ганев, икономист в Института за пазарна икономика.

    Ганев е един от многото, които смятат, че навлизането на технологиите в различните сектори, няма да означава намаляване на работните позиции, а точно обратното. В един момент хората ще спрат да извършват рутинна работа, а задачите им ще станат доста по-сложни. Навлизането на технологиите, особено в индустрията, означава повече позиции и то много по-добре платени.

    Разбира се, по-високото заплащане ще върви заедно с по-висока квалификация и повече знания в дадена област, които да покриват нива, до които машините все още нямат достъп. Ганев посочва, че и в момента в индустрията има много незаети работни позиции, които изискват специфични умения и знания, които безработните не притежават.

    Един от най-големите проблеми пред индустрията е да се даде подготовка за новите работни места. Всъщност, дори в момента, когато технологиите все още не са навлезли навсякъде, 1/3 от фирмите в България, казват че биха наели човек и имат нужда от нови кадри, но няма подходящи кандидати.

    „Голямо предизвикателство се състои в това – как да направим така, че всички работници да имат нужните умения и да бъдат конкурентни в новия по-технологичен свят.“, казва Петър Ганев.

    Това означава, че дори икономиката да отбележи рекорден ръст, няма да означава, че безработицата ще спадне. Това ще се дължи на факта, че за момента твърде много от безработните нямат необходимата или в повечето случаи – никаква квалификация.
     

    индустрия икономика нови работни места технологичен свят липса на квалифициран персонал

    Оценка на новината

    0