• Текстилната индустрия е в застой. Производителите настояват за данъчни облекчения

    Текстилната индустрия е в застой. Производителите настояват за данъчни облекчения

    Работодателите в сектора на облекла и кожени изделия са принудени да освобождават персонал.

    Текстилната индустрия е в застой. Производителите настояват за данъчни облекчения

    Работодателите в сектора на облекла и кожени изделия са принудени да освобождават персонал, за да оцелеят. В момента този пазар е в застой. Тази информация беше споделена на панаира на модата в Русе.

    От сектора настояват за данъчни облекчения, които ще им помогнат да се задържат на пазара. В момента в страната работят над 100 хил. души, занимаващи се с шивашка промишленост. Най-застрашени от освобождаване от длъжност се оказват служителите в компании, които дават работа на под 50 човека.

    Тъй като тези фирми са по-малки, те трудно оцеляват на пазара. Застоят на този сектор се дължи главно на поскъпването на някои материали, като конци и кожи, както и на факта, че не се ползват български платове.

    Един от аргументите, подкрепящи искането на шиваческия бранш, е факта, че държавата помогна и на туристическия бранш, намалявайки ДДС-то на 9%. От бранша казват, че е много трудно да се продаде стока с по-висока цена.

    „Някои стоки са непродаваеми, на фона на стоките от Китай, например. Това е свързано с ниската покупателна способност на населението.“, казват експерти. Около 10% е увеличението на цената на памука, спрямо миналата година по същото време. Това допълнително вдига цената на крайния продукт, като го прави твърде скъп.

     

    текстилна индустрия кожени изделия производство на облекла данъчни облекчения

    Оценка на новината

    0