• След 4 месеца на оптимизъм, потребителите губят доверие в икономиката

    След 4 месеца на оптимизъм, потребителите губят доверие в икономиката

    Общият индикатор, отчитащ нагласите на населението в Българи относно бизнес средата, се е покачил с 2,9 пункта.

    След 4 месеца на оптимизъм, потребителите губят доверие в икономиката

    Общият индикатор, отчитащ нагласите на населението в Българи относно бизнес средата, се е покачил с 2,9 пункта. Това е в следствия покачването на оценките във всички сектори. Изключение прави само сектора на услугите. Очакванията за развитие са положителни.

    В същото време, обаче, потребителите започват да губят доверие в икономиката. Индикаторът на доверие на потребителите се понижи, след цели 4 месеца на повишение.
    Още една добра новина е, че безработицата в страната продължава да спада. През февруари беззработните в страната са около 6,7%. Този процент е с 1,3 пункта по-нисък от средния в Европа.

    Министерството на финансите очаква нивото на безработицата в страната да продължи да спада. През март се отчита и спад на инфлацията от 0,5%, в следствие на спад в цените на храни, напитки и услуги. Годишният темп на инфлацията, обаче ще се повиши, заради увеличение на цените на енергийните продукти.

    В доклада за икономиката през февруари на Министерството на финансите пише още, че в края на февруари излишъкът на консолирираната фискална програма е малко под 832 млн. лв. Става ясно още, че фискалният резерв е 13,6 млрд. лв.

    икономика Министерство на финансите Безработица ръст на икономиката индикатор на доверие

    Оценка на новината

    0