• България отчита рекорден износ през 2016г.

    България отчита рекорден износ през 2016г.

    Икономистите от БАН отчетоха, че изминалата 2016г. е била рекордна за износа.

    България отчита рекорден износ през 2016г.

    Икономистите от БАН отчетоха, че изминалата 2016г. е била рекордна за износа. България е изнесла стоки на стойност 30 млрд. евро. Външната търговия е важен фактор за растежа на икономиката на една страна, а тази година ръста на експорта вероятно ще се задържи.

    Рекордният износ е с 5,7% по-висок от 2015г. като това се равнява на 1 млрд. евро. България изнася най-вече за страните от ЕС. В Годишния доклад за икономическо развитие и политики в България за тази година се дават положителни икономически перспективи за следващите 3 години.

    Икономистите от БАН прогнозират, че през следващите няколко години страната ще отбележи икономически ръст от над 3%. С този ръст би трябвало да се наблюдава и ръст на средната работна заплата в България.

    Що се отнася до банковия сектор, икономистите прогнозират, че тази година корексциите на лихви ще бъдат преустановени.

    За растежа на БВП трябва да бъдат изведени приоритетни икономически сектори, съветват икономистите. Те предложиха 4 основни направления за преструктуриране на публичните разходи. Направленията са свързани с образованието, здравеопазването, пенсионната система и икономическата инфраструктура.

    Икономистите добавят, че прогнозите не са много различни от досегашните, но в момента се наблюдава излишък в бюджета. За сметка на това присъства и неизпълнение от над 2 млрд. лв. капитални разходи. По-високият растеж ще дойде ако запазим фискалната стабилност и въведем по-справедлива и рационална данъчна система, допълниха икономистите.

    БВП икономически растеж на България ръст в икономиката рекорден износ

    Оценка на новината

    5.00