• Бизнес климата се подобрява през май

    Бизнес климата се подобрява през май

    Общият показател на бизнес климата в страната нараства с 3,2 пункта през май, в сравнение с предходния месец.

    Бизнес климата се подобрява през май

    Общият показател на бизнес климата в страната нараства с 3,2 пункта през май, в сравнение с предходния месец. Ръст е наблюдаван в секторите на строителството, търговията на дребно, услугите и промишлеността.

    С 1,3 пункта се повишава показателя за „бизнес климат в промишлеността“ от април. Това се дължи на по-оптимистичните очаквания за бизнес състоянието на предприятията през следващата половин година. Една от пречките пред промишлеността е несигурната икономическа обстановка.

    Показателят на строителството се покачва с 2,9 пункта, като ръста основно се дължи на оптимистичните нагласи за строителния бранш в следващите месеци. Огромната конкуренция и нестабилността на икономиката също застават пред този сектор като пречка.

    С 5,6 пункта се показчва показателят при търговията на дребно, като това е резултат на подобрените оценки и очаквания в сектора. С 4.7 пункта се показва показателят на бизнес климата при услугите. Както и за търговията, така и за услугите най-голямата пречка е конкуренцията.  

    бизнес климат строителство търговия на дребно промишленост

    Оценка на новината

    5.00