• Младежката безработица продължава да пада

    Младежката безработица продължава да пада

    Коефициентът на младежката безработица е спаднал от 2013г. насам. Понижението е с 6,8 пункта от 28,6% до 21,6%.

    Младежката безработица продължава да пада

    Коефициентът на младежката безработица е спаднал от 2013г. насам. Понижението е с 6,8 пункта от 28,6% до 21,6%. За това информира социалният министър Бисер Петков на форума за изпълнението на Европейската гаранция за младежта в България.

    7300 са регистрираните безработни младежи на възраст до 24 години. Всеки младеж, регистриран в бюрото по труда, получава индивидуален план с цел интегриране на пазара на труда.

    През изминалата година повече от 40 хил. са се устроили на първичния пазар на труда. Над 24 хил. души са включени в различни програми за обучения, стажове и други.
    Бисер Петков сподели своето мнение, че доброто образование трябва да бъде съобразено с изискванията на пазара на труда.

    Според него най-голямото предизвикателство остава работата с неактивните младежи, които не работят и не учат, но и не са регистрирани в бюрата по труда. За последните няколко години и този процент е спаднал до 18,3%, но все пак има още много работа, казва още Петков.

    Мерките през тази и следващата година ще бъдат насочени именно към тази група. Първо ще бъдат анализирани проблемите и причините, които подтикват младежите да бездействат.

    Безработица младежка безработица спад на безработицата

    Оценка на новината

    5.00