• София е първенец по ръст на БВП сред европейските столици

    София е първенец по ръст на БВП сред европейските столици

    София е европейската столица с най-бърз растеж на БВП през последните 10 години.

    София е първенец по ръст на БВП сред европейските столици

    София е европейската столица с най-бърз растеж на БВП през последните 10 години. Българската столица привлича и над 50% от чуждестранните инвеститори, насочили се към България. Това сподели софийският кмет Йорданка Фандъкова по време на Road Show 2017.

    Според Фандъкова в столицата се наблюдава голям ръст на стартъпи. 80% от тях оперират в сектора на телекомуникациите и информационните технологии. Именно тези 80% генерират 1/5 от икономиката на София. Столицата, пък, допринася за 40% от икономиката на страната.

    Аутсорсингът също има голям принос за икономиката, както на София, така и цяла България. Както и в сферата на информационните технологии, така и при аутсорсингът заетите работни места са над 200 000.

    Според кмета на София, инвеститорите се насочват най-вече към столицата заради големия брой на подготвени кадри. В София 1/3 от населението е на възраст между 15 и 34 години. Фандъкова смята, че образованието е най-големият капитал на София.

    По време на Road Show 2017 „Конкурентоспособна икономика чрез стимулиране на партньорство между местната фласт и бизнеса“ беше обявен и нов проект, който предвижда създаване на форум за сътрудничество между Българската аутсорсинг асоциация, Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България и Столична община.

     

    БВП инвестиции аутсорсинг ръст на БВП стартъпи БВП на София

    Оценка на новината

    5.00