• Все повече непълнолетни лица искат да работят през лятото

    Все повече непълнолетни лица искат да работят през лятото

    През изминалата година са издадени двойно повече разрешителни за наемане на непълнолетни лица на работа. 5283-ма работодатели са поискали разрешение да наемат непълнолетни лица.

    Все повече непълнолетни лица искат да работят през лятото

    През изминалата година са издадени двойно повече разрешителни за наемане на непълнолетни лица на работа. 5283-ма работодатели са поискали разрешение да наемат непълнолетни лица. Това е огромна разлика в сравнение с 2015г., когато такива разрешителни са поискали 2700 работодатели.

    Миналата година разрешение да наемат непълнолетни лица на работа са получили 5009 човека. 90 броя от тези разрешителни позволяват наемането на лица до 16г. През първите месеци на тази година в Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ са постъпили 1232 искания, от които 993 са одобрени. Само 24 броя от тях са отпуснати за лица до 16г.

    През същия период на миналта година разрешение за наемане са получили 734 човека.
    Най-много младежи се насочват към секторите на хотелиерството, търговията и ресторантьорството, като средство за допълнителни доходи през лятната ваканция.

    Минлата година са установени 99 нарушения, свързани с наемането на непълнолетни лица без разрешение от Инспекцията. Най-много нарушения се забелязват в сферата на търговията и ресторантьорството.  

    работа непълнолетни лица "Главна инспекция по труда" разрешение за наемане на непълнолетни лица

    Оценка на новината

    5.00