• Средното образование трябва да работи в помощ на икономиката

    Средното образование трябва да работи в помощ на икономиката

    Липсата на квалифицирани кадри е свързана с редица фактори. Компаниите са принудени сами да се справят с проблема и за момента няма изглед държавата да поеме контрол.

    Средното образование трябва да работи в помощ на икономиката

    Липсата на квалифицирани кадри е свързана с редица фактори. Компаниите са принудени сами да се справят с проблема и за момента няма изглед държавата да поеме контрол. Според вицепремиерът по икономическа и демографска политика Валери Симеонов, трябва да вземат мерки, като се започне от средното образнование. По думите на Симеонов средното образование трябва да се обвърже с икономическите нужди на страната.

    Вицепремиерът смята също, че профилът на образование в даден регион трябва да се обвърже с конкретните нужди на икономиката. В областите Варна и Бургас, например, би било добре да се дава приоритет на образованието, свързано с туризъм, а в Добрич земеделието би трябвало да бъде приоритет.

    Според Симеонов трябва да се вземат и мерки за насърчаване на младите хора да останат в България. Държавните стипендии са един от вариантите, предложени от вицепремиерът, които биха насърчили младите, учещи в чужбина да се върнат в България.

    България трябва да прецени от липса на какви кадри страда и да инвестира в образованието им.

    икономика липса на квалифицирани кадри образование в България средно образование

    Оценка на новината

    5.00