• „Булгартрансгаз“ получава близо 55 млн. лв за ремонт на газопреносната мрежа

    „Булгартрансгаз“ получава близо 55 млн. лв за ремонт на газопреносната мрежа

    Помощта е безвъзмездна и се отпуска по линия на Механизма за свързване на Европа

    „Булгартрансгаз“ получава близо 55 млн. лв за ремонт на газопреносната мрежа

    Дейностите по проекта за модернизация и разширение на българската мрежа обхващат рехабилитацията на два участъка от северния полупръстен на газопреносната система. Дължината им е около 81 км. Това са участъците „ОС Беглеж - КВ Дерманци – КВ Батулци – КВ Калугерово“ с дължина 58 км. и „ОС Вълчи дол - КВ Преселка“ с дължина около 23 км.

    Средствата са предназначени за доставка, строителство и въвеждане в експлоатация на двата участъка, както и за свързания с тях строителен надзор. С ремонта на участъците ще се гарантира по-сигурен и надежден пренос на природен газ. Предвижда се рехабилитацията да се изпълнява в периода януари 2019 – юни 2022 година.

    Основната цел на проекта е адаптиране на газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД към плановете за развитие на инфраструктурата в региона. По този начин ще се осигури възможност за пренос на допълнителни количества природен газ през територията на страната. Постъпването на синьото гориво ще се осъществява през съществуващите и новите входни и изходни точки като интерконекторите Гърция-България, България-Сърбия. В сметката попадат и концепцията за изграждане на Газов хъб „Балкан”, както и плановете за разширение на ПГХ „Чирен”.

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    0