• Стокообменът между България и Грузия за 2018 г. се е увеличил с над 11%

    Стокообменът между България и Грузия за 2018 г. се е увеличил с над 11%

    България е в първата десетка на основните търговски партньори на Грузия

    Стокообменът между България и Грузия за 2018 г. се е увеличил с над 11%

    През последните години икономическите връзки между България и Грузия се развиват интензивно със сравнително високи нива на стокообмен. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на среща с колегата си Георги Гобулия, който е на работно посещение в България.

    По предварителни данни за 2018 г. двустранният стокообмен възлиза на близо 600 млн. долара, като увеличението е с 11.6% спрямо 2017 г. Българският износ за Грузия възлиза на 207 млн. долара и е нараснал с 2.7%. Грузинският внос у нас пък е за почти 393 млн. долара, с 61 милиона повече от 2017 г.

    Българските компании имат интерес и биха могли успешно да участват в изпълнението на приоритетни за Грузия проекти, декларира министър Караниколов.

    В износа на България за Грузия преобладаващи са нефтените масла, с относителен дял от 47.4% през 2018 г. Други традиционни експортни стоки от България към Грузия са медикаментите и тракторите. В последните три години нараства българският експорт на билярди, специални масиза хазартни игри и други подобни стоки към кавказката република.

    Грузия внася у нас преди всичко медни руди и техните концентрати – те представляват 84% от общия внос през 2018 година.

    стокообмен Емил Караниколов Грузия

    Оценка на новината

    0