• Българските индустриални зони бяха представени в Турция

    Българските индустриални зони бяха представени в Турция

    Визитата беше по покана на турската страна

    Българските индустриални зони бяха представени в Турция

    Изпълнителният директор на „Национална Компания Индустриални Зони“ Антоанета Барес, областният управител и кметът на Бургас Вълчо Чолаков и Димитър Николов, посетиха област Коджаели, Турция, където се запознаха с турското законодателство по отношение на индустриалните паркове. Визитата беше по покана на Адем Джейлян, председател на борда на директорите на Организирана индустриална зона Гебзе.
    По време на посещението Антоанета Барес презентира индустриалните зони на НКИЗ и обсъди бъдещи възможности за сътрудничество и привличане на турски инвеститори. Тя подчерта, че българската компания насърчава инвестициите в нови сектори на икономиката и в такива с висока добавена стойност. Акцентирано беше и върху това, че българската страна развива индустриални зони, отговарящи на най-високите стандарти.
    Българската делегация се запозна с функционирането на турските индустриални зони, както и с турските политики за стимулиране на инвеститорите. Властите в южната ни съседка предпочитат да изнасят производствата и логистиката извън градовете. Те държат на комфорта на работещите в индустриалните паркове и затова строят край тях жилищни сгради и детски градини. Според турския закон за индустриалните зони, собствеността върху земята се прехвърля на инвеститора едва след като инвестицията е осъществена. 
    Домакините от Коджаели запознаха българските гости с работата си и отбелязаха, че заетостта в техния регион е близо 55 %. В областта функционират 13 организирани индустриални зони. Кадрите за тях се набират от общо 21 професионални гимназии и 62 висши технически училища. Общият брой на студентите, които се обучават в региона, е над 85 000.

    Турция Национална компания Индустриални зони Коджаели

    Оценка на новината

    0