• Сумата на забавените заплати e намаляла наполовина, отчетоха от Инспекцията по труда

    Сумата на забавените заплати e намаляла наполовина, отчетоха от Инспекцията по труда

    За една година Инспекцията по труда е подала 55 иска за обявяване в несъстоятелност на дружества заради неизплатени заплати

    Сумата на забавените заплати e намаляла наполовина, отчетоха от Инспекцията по труда

    От януари до март тази година контролните органи на Инспекцията по труда са установили 3.8 млн. лв. забавени заплати. Година по-рано техният размер е бил два пъти по-голям -  8.2 млн. лв.  Изплатените след намесата на Инспекцията възнаграждения, включително и за стари периоди, са 2.9 млн. лв.

    Намалява и броят на ощетените работници, който  тази година е 2208 души, а за миналата година е бил 4191 души. Практиката показва, че при забавени възнаграждения винаги има работещи, които подават сигнал в Инспекцията по труда. Така, от контрол са обхванати почти всички работодатели, бавещи заплати, констатират от институцията..

    От 31 март 2018 г. Инспекцията по труда получи правомощия да инициира обявяване в несъстоятелност или откриването на производства по несъстоятелност на работодатели, които бавят възнаграждения. Забавянето трябва да засяга поне една трета от работниците за повече от два месеца. За една година, на това основание, контролните органи на Агенцията са подали 55 броя искови молби, като 11 от тях са подадени през 2019 г. Общо 23 дружества са обявени в несъстоятелност, а за 8 фирми е открито производство по несъстоятелност. Три молби са отхвърлени, защото работодателите са изплатили изцяло забавените възнаграждения. Една е оттеглена от Инспекцията след представени доказателства за изплатени възнаграждения, а една е спряна поради подадена искова молба от друг кредитор. Съдебните решения дават възможност на потърпевшите да потърсят обезщетения от Фонда за гарантираните вземания при несъстоятелност на работодателя.

    Мярката имаше дисциплинираща роля за работодателите. В периода от гласуването на законодателните промени до влизането им в сила през  2018 г. над 70 предприятия, за които беше установено, че попадат в хипотезата за иницииране на производство по несъстоятелност, изплатиха в пълен размер възнагражденията на своите служители.

    Инспекция по труда забавени заплати

    Оценка на новината

    0