• Катар може да финансира български ИТ компании, за да излязат на глобалния пазар

    Катар може да финансира български ИТ компании, за да излязат на глобалния пазар

    Арабската държава иска да привлече ИТ фирми с потенциал за растеж

    Катар може да финансира български ИТ компании, за да излязат на глобалния пазар

    Български компании от сферата на информационните и комуникационни технологии могат да кандидатстват за катарско финансиране, с което да разширят дейността си и да излязат на глобалния пазар. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с министъра на търговията и индустрията на Държавата Катар Али бин Ахмед Ал Куари. Ще бъде предоставена допълнителна информация и подробни критерии как и кои компании могат да кандидатстват за подобно финансиране. Арабската държава заделя сериозни средства за развитие на сектора на информационните и комуникационни технологии и се интересува от привличането на компании с потенциал за растеж.

    „България има най-бързо развиващия се сектор на информационните и комуникационни технологии в Югоизточна Европа и това със сигурност е област, в която имаме сериозен потенциал за растеж“, подчерта заместник-министър Манолев. Общият оборот на услугите в сектора се е увеличил с 300% през последните 7 години, достигайки 2,5 млрд. евро, изтъкна Александър Манолев. Той акцентира, че България е сред страните с най-бърз интернет в света. Заместник-министърът информира още, че стокообменът ни с Катар се е увеличил 5 пъти през последните 5 години, въпреки че все още нивата са незадоволителни. „България има потенциал и интерес от нарастване на износа на продукти на фармацията, химическата промишленост, машиностроителна и електротехническа продукция, продукти и услуги на информационните и комуникационните технологии, и др“, подчерта зам.-министър Манолев и отбеляза, че нивата в двустранния ни стокообмен са около 14 млн. долара. По думите му, все повече български компании изнасят за катарския пазар като всяка година отчитаме нов ръст на експорта ни. Той поздрави домакините и за сериозните инфраструктурни проекти, които се реализират за подготовката на домакинството на световното първенство по футбол в арабската държава през 2022 г. „Българските строителни компании имат достатъчно опит и технически възможности, за участие като подизпълнители в тези проекти“, допълни икономическият заместник-министър.

    По време на срещите бяха представени възможностите за инвестиции в България и предимствата, които страната ни може да предложи – в това число атрактивна данъчна система, квалифицирани кадри, достъп до единния европейски пазар, и редица други.

    Заместник-министър Манолев е в Катар начело на бизнес делегация включваща 30 наши компании. Визитата е част от официалното посещение на президента на Република България Румен Радев в Ливанската Република и Държавата Катар. Той участва и в среща с Катарския инвестиционен фонд по време на която бяха предложени няколко конкретни проекти за инвестиции в страната ни.

    инвестиции Катар IT компании

    Оценка на новината

    0