• За повече китайски туристи в България се обяви Бойко Борисов

    За повече китайски туристи в България се обяви Бойко Борисов

    Нужна е подкрепата на китайското правителство за улесняване на достъпа до китайския пазар, заяви още премиерът

    За повече китайски туристи в България се обяви Бойко Борисов

    Премиерът Бойко Борисов се надява пътуванията на китайски туристи в България и страните от региона да се увеличат, както и да се засили обменът в образованието, културата, науката и технологиите, иновациите и електронната търговия. Това каза министър-председателят по време на пленарното заседание на Осмата среща между държавните и правителствените ръководители на страните от ЦИЕ и Китай в Дубровник. „Придаваме голямо значение на свързаността на региона в инфраструктурата, енергетиката, дигиталната сфера, туризма, където Китай може да намери своето място и значимо присъствие“, отбеляза още Борисов.

    Българският премиер обърна внимание и на ограничения обхват на изнасяните стоки за Китай. „Разчитаме на подкрепата на китайското правителство за набелязване на конкретни мерки за разширяване и улесняване достъпа до китайския пазар, както и за ускоряване на процедурите за разрешения за внос“, заяви Бойко Борисов.

    Българският премиер посочи конкретни резултати в практическото сътрудничество между България и Китай – като изпълнението на споразумението на стойност 1,5 млрд. евро между банките за развитие, участието на китайски компании в търгове за инфраструктурни и транспортни проекти, предстоящото откриване на изнесени визови центрове в 15 китайски града.

    Бойко Борисов информира също, че по време на Срещата на местните лидери на „16+1“ в София миналата година развитие са получили демонстрационната база и павилионът за електронна търговия на селскостопански продукти в Пловдив. Министър-председателят посочи още, че в София и други градове вече се движат доставени от Китай дизелови и електрически автобуси, които се приемат добре у нас.

    Снимка: Пресцентър на Министерския съвет

    Китай инвестиции Туристи

    Оценка на новината

    0