• Бизнесът за пореден път настоява да се преосмисли наредбата за касовите апарати

    Бизнесът за пореден път настоява да се преосмисли наредбата за касовите апарати

    Наредба Н-18 създава условия за свръхрегулация и достъп до чувствителна бизнес информация, алармират от стопанската камара

    Бизнесът за пореден път настоява да се преосмисли наредбата за касовите апарати

    Бизнесът за пореден път призова управляващите да преосмислят подхода си по отношение на Наредба Н-18, станала по-известна като наредбата за касовите апарати. В съобщение, изпратено до медиите, от Българската стопанска камара заявяват, че не виждат действия или пък готовност за промени в конфликтните текстове на наредбата. От БСК посочват основните проблеми, а именно -  свръхрегулация и достъп до чувствителна бизнес информация, промяна на статута на картовите разплащания, неясни дефиниции на софтуерите за управление на продажби и др. Реалните разходи, които трябва да направи бизнесът за постигане на съответствие с изискванията на Наредбата, са в пъти по-големи от предварително предвидените от Министерството на финансите, се посочва още в съобщението до медиите.

    В същото време, браншовото обединение приветства намерението на управляващите за промяна в Закона за мерките срещу изпирането на пари и облекчаването на изискванията за деклариране на действителен собственик на юридическо лице. Бизнесът изразява задоволството си и от отпадането на задължението фирмите да декларират в ДАНС своите планове за обучение на служителите си, във връзка с прилагането на Закона. От камарата припомнят, че са предупреждавали, че тези изисквания създават излишна административна тежест, в резултат на което в края на март се е възцарил хаос и сред фирмите, и сред институциите.

    От Българската стопанска камара призовават управляващите да преосмислят подхода си по отношение Наредба Н-18 така, както са го направили със Закона за мерките срещу изпирането на пари. „Това ще е доказателство, че в българската политика надделява разумът, а не въвеждането на прибързани и необмислени регулации”, се посочва в съобщението до медиите.

    Снимка: БСК

    наредба за касовите апарати Закон за мерките срещу изпирането на пари

    Оценка на новината

    0