• Бъдещият концесионер на софийското летище трябва да изгради нов терминал и писта

    Бъдещият концесионер на софийското летище трябва да изгради нов терминал и писта

    На 9 май ще бъдат отворени и оповестени офертите на кандидатите

    Бъдещият концесионер на софийското летище трябва да изгради нов терминал и писта

    Офертите за концесия на летище "София" ще бъдат отворени на 9 май в открито заседание Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. На това заседание ще бъдат обявени и параметрите, които предлага всеки от участниците – размер на годишното концесионно възнаграждение, размер на инвестициите, планове за развитие на летището.

    Бъдещият концесионер следва да изгради нов терминал и писта на най-голямото летище у нас до десетата година от подписването на концесионния договор, защото капацитета на съществуващите вече е запълнен, отбеляза министърът на транспорта.

    Във връзка с исковата молба на Европейската комисия пред Съда на Европейския съюз, че страната ни не е изпълнила задълженията си спрямо безопасността на железопътния транспорт в Общността, министър Желязков заяви, че са подготвени промени в три закона. Това са: Закона за гражданското въздухоплаване, Закона за железопътния транспорт и Кодекса на търговското корабоплаване. Ще бъде създаден Национален борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния към министъра на транспорта, каза Желязков. „Как административно ще бъде структурирано звеното, няма отношение към качеството на разследването. Наред със законовите промени, подготвяме и план за търсене и спасяване, който ще реализираме основно с колегите от Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи, както и с Държавното предприятие „Ръководство на въздушното движение“, подчерта министърът.

    Летище София Концесия искова молба на ЕК безопасност на железопътния транспорт

    Оценка на новината

    0