• Спешно приемане на промените в Закона за енергетиката, поиска бизнесът

    Спешно приемане на промените в Закона за енергетиката, поиска бизнесът

    Заради забавянето на промените, фирмите не могат да планират покупките и продажбите си на ток

    Спешно приемане на промените в Закона за енергетиката, поиска бизнесът

    В отворено писмо до председателя на Народното събрание и ресорните комисии, бизнесът настоява промените в Закона за енергетиката да бъдат приети в спешен порядък. Законопроектът предвижда съществени реформи в електроенергийния сектор, включващи отпадането на таксата върху износа на електроенергия, излизането на 372 нови производители от ВЕИ (Възобновяеми енергийни източници) и ВЕКП (Високоефективно комбинирано производство) на свободен пазар, определяне на прогнозна месечна разполагаемост на обществения доставчик, и др.

    Текстовете предвиждат промените да влязат в сила от 01-и юли 2019 г, като до тази дата трябва да са приведени в съответствие всички подзаконови нормативни актове по прилагането на Закона. Приемането им обаче, се забавя, което поставя много неясноти пред държавните и частни дружества за определяне на цени и количества за следващия регулаторен период, отбелязват браншовите обединения. Следствието е, че това рефлектира негативно върху пазара и възпрепятства планирането на покупки и продажби от страна на бизнеса .

    „Липсата на яснота кога и дали ще се реализират реформите създава сериозен пазарен стрес на производители, търговци и потребители, блокирайки възможността им за прогнозиране, планиране и последващи действия”, се посочва в отвореното писмо. Според фирмите, има сериозен риск за компрометиране решенията на регулатора за следващия ценови период поради забавянето на законопроекта.

    Бизнесът изтъква още настоящата липса на предлагане на дългосрочни продукти на Българската енергийна борса, и отдава това на липсата на предвидимост у производителите от групата на Българския енергиен холдинг, спрямо размера на квотите им за доставка по регулирани цени за периоад 01.07.2019-30.06.2020 г..

    „В ситуация на неустойчиви ценови нива на електроенергията на пазара на едро, аварирали мощности и предстоящо отпадане на най-голямата единична мощност в страната – блок 5 на АЕЦ „Козлодуй“, поради планова рехабилитация през близките месец и половина, е недопустимо да се създава допълнителен пазарен стрес и рискове за българския бизнес чрез липсата на предвидимост спрямо развитието на електроенергийния сектор от 01.07.2019 г.”, е заключението на българския бизнес.

    промени в Закона за енергетиката непредвидимост при покупките и продажбите на ток електроенергиен пазар

    Оценка на новината

    0