• Около 20 май ще бъде направена първата копка на интерконектора между България и Гърция

    Около 20 май ще бъде направена първата копка на интерконектора между България и Гърция

    Началната дата на строителството на газовата връзка обяви премиерът Бойко Борисов, който участва в конференция, посветена на източноевропейските газови пазари

    Около 20 май ще бъде направена първата копка на интерконектора между България и Гърция

    България ще направи първа копка на интерконектора с Гърция около 20 май. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов пред медиите в рамките на конференцията „Отключване на потенциална на източноевропейските газови пазари – конкуренция, алтернативи, пазари, проекти, сигурност чрез диверсификация. Случаят LNG”.

    „Газовият хъб „Балкан“ и нашата мрежа, която разширяваме, транзитът през България е много добре изчислен и свързан с Третия енергиен пакет“, отбеляза Бойко Борисов, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

    По думите на премиера, целта е диверсификацията на производството вътре в страната, и нашата икономика и потребители да получават по-евтин газ. Борисов подчерта, че газовата инфраструктура, която изграждаме у нас, ще насърчи конкуренцията при цените на синьото гориво, и допълни, че оттам ще дойде истинската диверсификация.  

    Конференцията, посветена на източноевропейските газови пазари и организирана от Института за енергийни изследвания във Вашингтон и Центъра за балкански и черноморски изследвания, продължава и днес. 

    По време на първия ден на форума премиерът Борисов се срещна с председателя на американския института за енергийни изследвания - Том Пайл.

     

    газова конференция диверсификация

    Оценка на новината

    0