• Министър Ангелкова: Разработваме стратегия за балнео и СПА туризма, потенциалът на Родопите е огромен

    Министър Ангелкова: Разработваме стратегия за балнео и СПА туризма, потенциалът на Родопите е огромен

    Министерството стартира европроект за пет нови дестинации в областта на здравния туризъм

    Министър Ангелкова: Разработваме стратегия за балнео и СПА туризма, потенциалът на Родопите е огромен

    Министерството на туризма разработва продуктова стратегия за развитие на балнео и СПА туризма, като акцентът е върху здравния туризъм, защото потенциалът на България в тази област е огромен. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на кръгла маса в село Баните, посветена на балнеологията и екотуризма в Родопите. Министерството в момента работи за популяризирането на създадените 7 балнео- и СПА дестинации. Вече е налична дигитална карта на дестинациите, предстои да бъдат направени и рекламни брошури, стана ясно още по време на форума.

    Министерството на туризма ще избере пет нови, малко познати дестинации в областта на здравния и балнеотуризма в България по проект ЕДЕН, информира още Николина Ангелкова. До 30 юни 2019 г. ще се приемат документите за кандидатстване.

    Родопският регион предлага изключителни възможности за разнообразни видове туризъм - СПА, планински, еко, кулинарен и други, а Пампорово е с най-висок ръст на туристите тази зима, заяви туристическият  министър. Хилядите гости на Пампорово трябва да видят уникалните места, които са в близост - като община Баните, прикани Ангелкова, и уточни, че комбинацията на СПА и планинския туризъм с 8-те културно-исторически дестинации, които ведомството разработи, се надгражда и допълва цялостната туристическа услуга. В момента се подготвя нова инициатива, която предвижда в един ден през лятото музеите да бъдат с вход свободен, информира министърът и отправи покана към кметовете от Родопския регион да се включат. Тя за пореден път подчерта, че 2019-та е обявена година на вътрешния туризъм у нас, като целта е вниманието на посетителите да бъде насочено към по-малко познати, но много атрактивни места.

    Ангелкова акцентира върху значението на предстоящото посещение на представители на германските здравни каси у нас и възможностите за подписване на споразумения с тях, за развитието на здравния туризъм. Родопският регион ще бъде включен сред възможните места за лечение.

    В последните 3 години - от 2015 година до 2018 година, ръстът на приходите от международен туризъм у нас е 34%, а увеличението при посещенията на чуждестранните туристи е 31 на сто, стана ясно по време на кръглата маса. В Закона за туризма е предвидено създаването на специален статут за националните курорти, който се отнася не само за основните морски и зимни, а и тези обявени от Министерство на здравеопазването, каза министър Ангелкова, и изрази надежда промяната да стане факт до края на годината.

    Министърът открои значението на двустранните форуми като вариант за инвестиции в туризма. Ангелкова информира, че на 14 май се организира среща с американски компании и инвеститори, планиран е подобен форум с Германия, а този с Русия вече се провел.

    балнео СПА и здравен туризъм Родопите

    Оценка на новината

    0