• Държавата ще обучи над 8000 лица по заявка на бизнеса тази година

    Държавата ще обучи над 8000 лица по заявка на бизнеса тази година

    До 12 години ще се усети недостигът на кадри със средно професионално образование, прогнозират от Министерството на труда

    Държавата ще обучи над 8000 лица по заявка на бизнеса тази година

    През 2019 година над 8000 лица ще бъдат обучени в нови професионални компетентности по заявка на работодателя. Финансирането е със средства на държавния бюджет. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриване на кръгла маса за дуалното и професионалното образование „Знам, мога, богат съм и щастлив“ в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“.

    Министерството на труда и социалната политика се стреми да отговори на прогнозите затърсене и предлагане на кадри на пазара на труда и да улесни избора за професионална реализация, посочи министър Петков. Той подчерта, че изискванията към уменията на работната сила непрекъснато нарастват и затова е нужно образованието и обучението да не приключват с напускането на университета, а да продължават през целия живот,.

    Социалното министерство разработва уеб базирана информационна система, чрез която всеки ще може да направи справка каква е реализацията и средната работна заплата за съответна икономическа дейност, група професии, степен наобразование, станаясно още по време на кръглата маса. Според прогнозите за пазара на труда до 2032 г. ще се усети недостигът на кадри със средно професионално образование.

    Над 1600 ученици от 32 професионални гимназии у нас и 170 предприятия са се включили в обучение чрез работа по проекта „Домино“, каза по време на същото събитие икономическият министър Емил Караниколов. „Домино“ е проект, който представлява швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система, и приключи миналата година. Според Караниколов, проекът е дал много обнадеждаващи резултати.

    Домино дуално и професионално образование

    Оценка на новината

    0