• Министър Ангелкова: Подготовката за летния сезон във Варна върви добре

    Министър Ангелкова: Подготовката за летния сезон във Варна върви добре

    Проверките на Министерството на туризма стартират от 1 юни, с началото на активния сезон

    Министър Ангелкова: Подготовката за летния сезон във Варна върви добре

    Очаква ни предизвикателно лято, важно е всички държавни и местни институции, контролни органи и представители на бизнеса да работят в синхрон, за да гарантираме на българските и чуждестранните туристи много добро качество. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с контролните органи за подготовката на предстоящия летен сезон във Варна.

    Ангелкова съобщи, че тази година Министерството на туризма стартира нова инициатива – „Денят за Вас“, както по Северното, така и по Южното Черноморие. Идеята е в един ден през периода от 15 юни до 8 септември всички музеи и други туристически обекти на територията на съответната община да са с вход свободен. Целта е така да се привлекат повече посетители към културно-историческите забележителности и към атракциите в района.

    Създадена е организация за проверки на морските плажове и на местата за настаняване и хранене - от страна на Комисията за защита на потребителите, за да се гарантира качествен продукт и безпроблемно пребиваване на туристите, обяви министърът на туризма. Осигурено е и съдействието на МВР и всички контролни органи, за да бъде осигурено спокойно летуване, каза още Ангелкова. На територията на област Варна неохраняемите плажове са 23, като областната управа и общините осигуряват водното спасяване, медицинското обслужване и почистването. Проверките на екипа на министерството на туризма стартират от 1 юни с началото на активния сезон. Минимум по 3 са проверките на плаж – в началото на сезона, по средата, и в края му, а когато има сигнал - са непрекъснати, заяви още министърът.

    Тя прогнозира известни спадове на германския пазар. Спад има и от пазара на Русия, но не е толкова значителен, в сравнение с прогнозите от началото на годината. „Предприели сме редица мерки и следим заедно с бранша какво се случва, така че да се опитаме да компенсираме от други пазари“, коментира Николина Ангелкова.

    Тя съобщи още, че екипът й разработва специална програма за привличане на повече чартърни полети на туристи. С международен консултант се работи за привличането на допълнителни полети за летища Варна и Бургас, като целта е така да се разширят крилата на сезона, каза Ангелкова. Министърът обяви отчетливи ръстове към момента на пазар Украйна  - 50%. Великобритания  -19%, 16% е ръстът на пазара на Израел, Чехия и Полша растат с по 10%, Франция – 12%. Надеждата е така са ке компенсират спадовете от Германия и Русия.

    Министър Ангелкова анонсира подготвения за 31 май Международен инвестиционен форум в Слънчев бряг с участието на световни хотелски вериги и специализирани фондове. Ще присъства един от най-големите китайски фондове – Silk road fund, и  представители на UnionPay.

    Кметът на Варна Иван Портних обяви, че регионът е готов за летния сезон. Той съобщи, че се очаква тук да бъдат командировани полицаи от Румъния, Полша и евентуално Германия, за да подпомогнат българските си колеги в разгара на сезона.

    Варна подготовка за летния сезон

    Оценка на новината

    0