• Подписваме Меморандум за сътрудничество с китайската провинция Хайнан

    Подписваме Меморандум за сътрудничество с китайската провинция Хайнан

    Хайнан е най-младата китайска провинция, като амбицията на правителството е тя да се утвърди като пилотна зона за свободна търговия

    Подписваме Меморандум за сътрудничество с китайската провинция Хайнан

    Предстои България да сключи Меморандум за икономическо сътрудничество с китайската провинция Хайнан. За това са се договорили икономическият министър Емил Караниколов и председателят на Асоциацията на Хайнан за приятелство с други страни - г-н Сяо Дзие.

    Министър Караниколов изрази задоволството си от развитието на икономическите взаимоотношения между България и Китай и рекордния стокообмен, постигнат в рамките на миналата година. Според икономическия министър, през 2019 година търговските показатели между двете страни ще бъдат още по-добри. Той подчерта също възможностите, които нашата страна може да предостави за инвестиции в индустриалните зони, високотехнологичните паркове и сътрудничество в научно-изследователската дейност.

    От своя страна, г-н Сяо Дзие представи политиката на китайското правителство за развитие на Хайнан, която е най-младата китайска провинция. Амбицията е Хайнан да се превърне в широкообхватна пилотна зона за свободна търговия, със свободно търговско пристанище. Китайската страна иска също така да утвърди Хайнан като пилотна зона за задълбочаване на реформите и отваряне към света, национална екологична зона, международен туристически център и национална стратегическа зона за логистични услуги, акцентира Сяо Дзие. Основните стълбове в развитието на Хайнан ще бъдат туризмът, модерните услуги и високо-технологичните индустрии.

    Министър Караниколов получи покана за участие в Международния икономическия форум в Хайнан, който ще се проведе през март, 2020 година.

    Китай Хайнан пилотна зона за свободна търговия

    Оценка на новината

    0