• 11 общини ще получат средства за по-чист въздух

    11 общини ще получат средства за по-чист въздух

    В оперативна програма „Околна среда“ се включва и нова мярка за рекултивация на закрити депа за отпадъци

    11 общини ще получат средства за по-чист въздух

    Осигурява се допълнително финансиране по оперативна програма „Околна среда“  в секторите „Въздух“ и „Отпадъци“, съобщиха от екоминистерството. Комитетът за наблюдение на оперативната програма прие промени, с които се одобрява ресурс от 390 млн. лв. за нова процедура, която ще е насочена към транспорта като източник на замърсяване на въздух.В рамките на процедурата ще се подпомогне закупуването и доставката на съвременни екологични транспортни средства, като електроавтобуси, тролейбуси и трамваи, както и станции за зареждане. Бенефициенти по процедурата са 11 общини с нарушено качество на атмосферния въздух - Бургас, Варна, Враца, Перник, Плевен, Русе, Сливен, Стара Загора, Столична община, Хасково и Шумен.

    Министърът на околната среда и водите Нено Димов припомни, че първоначално предвидените в програмата средства за качество на въздуха са били 115 млн. лв. „С предстоящите инвестиции общият ресурс за опазване чистота на въздуха, който ще мобилизираме през този програмен период, е близо 6 пъти по-голям от първоначално предвидения. По този начин отговаряме на загрижеността на гражданите и местните власти и правим още една крачка към подобряване качеството на живот“, каза министър Димов.

    В одобреното днес изменение на ОП „Околна среда“ 2014-2020 г. е включена и нова мярка за рекултивация на закрити депа за отпадъци. Ресурсът е 120 млн. лв. и ще бъде насочен към общини с депа, които бяха предмет на наказателна процедура срещу България в Съда на ЕС. Министър Димов припомни, че след наказателното дело България е затворила 113 депа до края на 2018 г., с което е изпълнила изискването на Европейския съд. Предстои тези депа да бъдат технически рекултивирани със средства по ОП „Околна среда“ (ОПОС). Средствата по програмата се предоставят в допълнение на осигурения ресурс от държавния бюджет.

    транспорт Отпадъци оперативна програма „Околна среда" въздух замърсяване

    Оценка на новината

    0