• Бизнес климатът през май се подобрява с 1.3%

    Бизнес климатът през май се подобрява с 1.3%

    Най-оптимистични са оценките и очакванията за развитието на строителния сектор у нас

    Бизнес климатът през май се подобрява с 1.3%

    През май бизнес климатът у нас се подобрява с 1.3% спрямо предходния месец, което се дължи на подобрената стопанска конюнктура в строителството и търговията на дребно, отчитат от Националния статистически институт.

    Бизнес климатът в промишлеността запазва приблизително нивото си от април. Очакванията на промишлените предприемачи за състоянието на предприятията през следващите шест месеца остават благоприятни.

    Основните фактори, ограничаващи развитието на промишлеността, продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила. Относно продажните цени в промишлеността, мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

    През май бизнес климатът в строителството нараства с 6.9 пункта, в резултат на по-оптимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи. Мненията им по отношение на строителната активност през последните три месеца, както и очакванията им за предстоящото тримесечие също се подобряват. Същевременно обаче, анкетата отчита увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащането.

    През месец май се засилва негативното влияние на фактора „недостиг на работна сила“, като почти 52% от мениджърите го посочват като основен проблем за дейността си. На второ и трето място остават затрудненията, свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.

    По отношение на продажните цени очакванията на строителните предприемачи са те да се запазят през следващите три месеца.

    Бизнес климатът в търговията на дребно се подобрява с 2.1 пункта, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на търговците. Относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче, очакванията им са по-резервирани.

    Конкуренцията в бранша продължава да бъде основният фактор, затрудняващ развитието на бизнеса, следвана от несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене. Търговците на дребно не предвиждат промяна на продажните цени през следващите три месеца.

    През май съставният показател бизнес климатът в сектора на услугитесе понижава с 2.2 пункта, в резултат на неблагоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Търсенето на услуги към настоящия момент се оценява като леко намалено, докато очакванията за следващите три месеца се подобряват.

    Най-сериозните проблеми за дейността на предприятията остават конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда.

    Очакванията на мениджърите относно продажните цени в сектора на услугите са те да запазят своето равнище през следващите три месеца.

    бизнес климат строителство търговия на дребно промишленост услуги

    Оценка на новината

    0