• Дистрибуторският ИТ бизнес в България с продажби за над 400 млн. евро

    Дистрибуторският ИТ бизнес в България с продажби за над 400 млн. евро

    Два ИТ дистрибутора у нас дори реализират продажби за по над 100 млн. евро миналата година, сочи проучването на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co

    Дистрибуторският ИТ бизнес в България с продажби за над 400 млн. евро

    И през 2018 година, на фона на феноменалния ръст на облачните услуги и все по-осезаемото изместване на пазара към смартфоните,  дистрибуторският ИТ бизнес в България продължава да изненадва  пазара и да изпреварва прогнозите, показват данните от деветото годишно пазарно изследване на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

    След като в продължение на пет поредни години общите продажби на ИТ дистрибуторите бяха в диапазона на 300 милиона евро, през 2018 година за първи път в историята на бизнеса приходите с лекота надминаха 400 милиона евро. Единствено броят на заетите в сегмента все още не може да достигне нивото от 2008 година, но с растящата производителност много вероятно е това да не се случи и в близко бъдеще, посочват резултатите от анализа.

    По данни на CBN, два ИТ дистрибутора у нас преминават границата от 100 милиона евро годишни продажби и попадат в категорията на едрия бизнес, а общо седем реализират над 10 милиона евро годишни продажби, което ги нарежда в рамките на средния бизнес.

    През 2018 година, която е 13-та изследвана година от CBN, ИТ дистрибуторите постигат фантастични резултати  и по отношение на ефективността на управлението на бизнеса. Брутният и оперативният марж, възвръщаемостта на капитала (ROCA), времето за разпродажба на склада (inventory days), времето за събиране на вземания (receivable days), приходът на служител - всички тези ключови показатели стигат 12-годишни максимуми.

     

    технологии

    Оценка на новината

    0