• Теменужка Петкова: Ядрената енергетика е ключов отрасъл на българската икономика

    Теменужка Петкова: Ядрената енергетика е ключов отрасъл на българската икономика

    Поканите до потенциални инвеститори за участие в проекта АЕЦ "Белене" вече са изпратени, поясни енергийният министър

    Теменужка Петкова: Ядрената енергетика е ключов отрасъл на българската икономика

    Ядрената енергетика е ключов отрасъл на българската икономика, от стратегическо значение за енергийната сигурност на страната и на целия регион. Това заяви министърът на енертетиката Теменужка Петкова, която откри международната конференция "Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност" във Варна.

    Теменужка Петкова поясни, че поканите до потенциални инвеститори за участие в проекта АЕЦ «Белене» вече са изпратени. Процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ "Белене" беше публикувана на 22 май 2019 г., в Официален вестник на ЕС. Срокът за получаване на заявления за участие в процедурата е 90 дни, а срокът за приключване на процедурата е 12 месеца. "Уверена съм, че България ще продължи успешното развитие на ядрената енергетика като гарант за националната, регионалната и европейската енергийна сигурност", посочи още Петкова.

    Според енергийния министър, реализацията на АЕЦ „Белене“ е добра възможност да се реши важният въпрос, свързан с прехода към нисковъглеродна енергетика – трайна тенденция в целия Европейски съюз. Петкова наблегна и на икономическата роля на проекта за създаването на нови работни места за висококвалифицирани специалисти и за развитието на региона. По думите на енергийния министър, правителството ще продължи да полага усилия за развитие на ядрената енергетика, защото тя осигурява енергийна сигурност, чиста и беземисионна енергия на достъпни цени.

    Тази година на традиционното събитие, посветено на ядрената енергетика в България, се обсъжда ролята и бъдещето на сектора във връзка с безопасната и надеждна експлоатация на ядрени съоръжения, както и постигането на целите на нисковъглеродната икономика.

    АЕЦ "Белене"

    Оценка на новината

    0