• Вдигат социалната пенсия за старост със 7 лева

    Вдигат социалната пенсия за старост със 7 лева

    Увеличението от 5.7 на сто влиза в сила от 1 юли, със същия процент ще бъдат осъвременени и всички пенсии, отпуснати до края на 2018 година

    Вдигат социалната пенсия за старост със 7 лева

    От 1 юли тази година размерът на социалната пенсия за старост става 132.74 лв., което е със 7 лв., или с 5.7% повече в сравнение със сегашния й размер от 125.58 лева. Това съобщи социалният министър Бисер Петков, като се позова на постановление, което е приело правителството. Със същия процент от 5.7 на сто от 1 юли ще бъдат осъвременени и всички останали пенсии, отпуснати до края на изминалата година.

    „С увеличението на размера на социалната пенсия за старост се увеличават размерите на всички пенсии, несвързани с трудова дейност, както и на добавките, които се изплащат и са обвързани с размера на социалната пенсия за старост”, посочи министър Петков, цитиран от агенция БГНЕС. Според разчетите на НОИ, 136 500 пенсионери ще получават увеличени пенсии в резултат на решението на Министерския съвет от днес, допълни Петков.

    Министърът припомни още, че от 1 юли минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава на 219.43 лв., вдига се и таванът на пенсиите у нас - от 910 на 1200 лв.

    пенсии и помощи

    Оценка на новината

    0