• Ето и последните препоръки на Европейската комисия към България

    Ето и последните препоръки на Европейската комисия към България

    Брюксел излезе със специфични препоръки към държавите-членки за устойчив икономически растеж през 2019 година

    Ето и последните препоръки на Европейската комисия към България

    Европейската комисия представи специфичните за всяка държава препоръки  за 2019 г., в които излага насоки за икономическата политика на всички държави - членки на ЕС, за следващите 12-18 месеца. Препоръките се основават на подробния анализ на докладите за отделните държави и на оценката на националните програми, представени през април.

    Забавянето на растежа в световен мащаб засилва необходимостта от продължаване на структурните реформи, като се даде приоритет на тези от тях, които са насочени към постигането на устойчив и приобщаващ растеж. Държавите членки следва да постигнат напредък по отношение на социалното сближаване в съответствие с Европейския стълб на социалните права, посочват от Брюксел.

    Конкретните препоръки, които ЕК отправя към България за 2019 г. и 2020 г. са следните:

    • Подобряване на събирането на данъци чрез прилагането на целенасочени мерки на пазара на горивата и на трудовия пазар
    • Подобряване на корпоративното управление на държавните предприятия чрез съответни законодателни мерки
    • Гарантиране на стабилността на банковия сектор чрез засилване на надзора, адекватна оценка на активите, включително банковите обезпечения; подкрепа за работещ вторичен пазар на необслужваните кредити; гарантиране на ефективен надзор и прилагане на законовата рамка срещу изпирането на пари; укрепване на небанковия финансов сектор.
    • Установяването на стабилност в сектора на автомобилното застраховане, чрез преодоляване на предизвикателствата на пазара и структурните му слабости.
    • Икономическата политика, свързана с инвестициите, да се съсредоточи върху области като научните изследвания и иновациите, устойчивия транспорт, водоснабдяването, отпадъците, енергийната инфраструктура и енергийната ефективност, подобряването на бизнес-средата.
    • Подкрепа на заетостта чрез развиване на уменията на работещите, включително уменията в областта на цифровите технологии. Постигане на по-добър достъп до образование и обучение, особено що се отнася до ромите и други групи в неравностойно положение. Постигане на социалното включване чрез по-добър достъп до интегрирани услуги за заетост и социални услуги, и др.
    • Ефективна подкрепа за постигането на минимален доход. Подобряване на достъпа до здравни услуги, включително чрез намаляване на допълнителните плащания от страна на пациентите, и справяне с недостига на здравни специалисти.

    Европейската комисия препоръчва също да бъде прекратена процедурата при прекомерен дефицит за Испания. В същото време днес Комисията започна дисциплинираща процедура срещу Италия, заради високия й държавен дълг

     

    световна икономика

    Оценка на новината

    0