• Общините ще получат 700 млн. лв. за по-чист въздух

    Общините ще получат 700 млн. лв. за по-чист въздух

    През следващите години около 60 млн. лв. ще се инвестират в подмяната на отоплението на твърдо битово гориво в София, и това ще е безплатно за хората

    Общините ще получат 700 млн. лв. за по-чист въздух

    Общините ще получат около 700 млн. лв. за решаване на проблемите с качеството на въздуха. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по случай Световния ден на околната среда, който беше отбелязан на 5 юни.

    Екоминистърът съобщи, че с приемането на Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух 2018–2024 г., насочена към основните сектори на замърсяване с фини прахови частици – битовото отопление и транспорта, се отпускат 100 млн. лв. през следващите 3 години на общините. На разположение на 7 общини вече са 111 млн. лв. от Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС)  2014-2020 г. Допълнителни 390 млн. лв. от спестявания по програмата са насочени към електрификация на градския транспорт, които ще са достъпни до края на годината за други 11 общини. Още около 80 млн. се очаква да бъдат осигурени за общините, които не можаха да кандидатстват по първата процедура за подобряване качеството на въздуха, съобщават от пресцентъра на министерството на околната среда.

     „Резултатите от усилията на общините вече са факт – към 2018 г. 9 общини постигнаха изискванията на законодателството и така целият Североизточен район от тази година е извън обхвата на наказателната процедура. Столичната община и Община Бургас също вървят в тази посока“, каза още Нено Димов. Той отбеляза, че има изключително добър диалог с местната власт и замърсяването на въздуха вече се разпознава като един от сериозните екологични проблеми в страната.

    Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която също се включи в отбелязването на празника, заяви, че програмата на общината включва мерки за подобряване на обществения транспорт заедно с по-добра градска мобилност, продължаване на проекта за метрото и увеличаване на електробусите. Според Фандъкова се работи и за решаване на най-тежкия проблем – отоплението на твърдо битово гориво, като през следващите години са предвидени около 60 млн. лв. за подмяна на отоплението в домакинствата с по-екологично и това ще е напълно безплатно за хората. От общо 55 хил. такива домакинства до края на май са подадени 5000 заявления.

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    0