• България ще настоява Пакетът „Мобилност“ да бъде гледан отново в Брюксел

    България ще настоява Пакетът „Мобилност“ да бъде гледан отново в Брюксел

    От 1 юли са планирани разговори с бъдещия председател на Съвета на ЕС за необходимостта от промяна на спорните текстове, информират от министерството на транспорта

    България ще настоява Пакетът „Мобилност“ да бъде гледан отново в Брюксел

    Ще настояваме Пакетът „Мобилност“ отново да бъде разгледан на първо четене в Европарламента. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след проведена работна среща с новоизбраните български членове на Европейския парламент и представители на транспортния бранш у нас. „Получих уверението на българските евродепутати, че ще направят необходимото това да се случи, заедно с представителите на останалите държави-членки от групата на единомислещите, след сформирането на новия Председателски съвет“, добави още той.

    В рамките на Съвета България ще търси подкрепата и на други държави, с които имаме сходни виждания по отделните компоненти на Пакета „Мобилност“, като по този начин ще се търси възможност да се разшири групата на единомислещите, пое ангажимент транспортният министър.

    Очаква се транспортната комисия на новия Европарламент да бъде с променен състав, стана ясно също по време на срещата.

    „Ние имаме три полета на действие – от една страна Съветът, от друга страна Европейският парламент и съответно Комисията по транспорт, и от трета страна индустрията. Много важно е да се направи съответната оценка от ефекта на законодателните предложения на всички тези три нива, което да послужи като аргумент за оптимизирането на досиетата“, подчерта още Росен Желязков.

    Според министъра има достатъчно време, за да се направят съответните оценки и да се убеди както Комисията, така и Парламента, за необходимостта от балансирани текстове. Вече са поискани срещи с ключови фигури от новия Европейски парламент, както и с новия председател на транспортната комисия. От 1 юли са планирани са разговори с министъра на транспорта на Финландия в качеството му на бъдещ председател на Съвета на ЕС.

    Пакет "Мобилност"

    Оценка на новината

    0