• Бойко Борисов инспектира реновирането на жп участъка София-Елин Пелин

    Бойко Борисов инспектира реновирането на жп участъка София-Елин Пелин

    С изграждането на този и другите участъци - част от жп линията София-Пловдив, времето за пътуване между София и втория най-голям град у нас ще се намали до 1 час и 10 минути

    Бойко Борисов инспектира реновирането на жп участъка София-Елин Пелин

    Министър-председателят Бойко Борисов заедно с министъра на транспорта, министъра на финансите и вицепремиера Томислав Дончев инспектираха полагането на нов железен път по отсечката София-Елин Пелин. След завършването на отсечката, която е част от жп линията София-Пловдив, влаковете по нея ще се движат със 160-200 км/ч. С изграждането на този и другите участъци а времето за пътуване между столицата и вторият по големина град у нас ще се намали до 1 час и 10 минути.

    Модернизирането на жп мрежата цели да улесни придвижването на хората от крайградските зони към София и обратно. Част от този трафик трябва да се поеме от железопътния транспорт в тясна връзка с градския транспорт, и най-вече метрото. Този вариант за придвижване би бил удобна алтернатива за над 3000 човека от Елин Пелин, Казичене, Искър и други населени места в района, които ежедневно пътуват с автомобилите си към София.

    В строителството на жп трасето между София и Елин Пелин са ангажирани около 7000 души, стана ясно от думите на транспортния министър Росен Желязков. При изпълнението на проекта ще бъдат реконструирани 6 моста, ще се премахнат прелези и на тяхно място ще се построят 17 броя нови надлези и подлези. В 6 гари ще се модернизират пероните за улеснен достъп на гражданите и лицата с намалена подвижност. Проектът се финансира по Механизма за Свързана Европа и е на обща стойност 133 млн. лв., от които 113 млн. лв. безвъзмездна помощ от ЕС и 20 млн. лв. национално съфинансиране. В този програмен период се работи по рехабилитацията на общо 30 жп гари.

    По-късно премиерът направи оглед и на приемното здание на гара Пазарджик. Цялостното й обновяване е финансирано по линия на Оперативна програма „Транспорт“ и на стойност 3.63 млн. лв., от които 3,085 млн. лв. са евросредствата. Гара Пазарджик е завършена в края на 2014 г. Преди началото на проекта през гарата са минавали 231 000 пътници годишно, а след модернизацията на гарата и на жп отсечката Септември-Пловдив броят на пътниците е нараснал до 260 000 души.

     

    Снимка: Пресцентър на Министерски съвет

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    0