• Масирани проверки на екскурзоводи по Черноморието

    Масирани проверки на екскурзоводи по Черноморието

    От 15 проверени екскурзоводи, 3-ма са били без удостоверение

    Масирани проверки на екскурзоводи по Черноморието

    „Правим масирани проверки на екскурзоводи по Черноморието. Инспекциите ще продължат усилено по цялото крайбрежие, а също и във вътрешността на страната”, заяви в Несебър министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя обобщи резултатите от двудневна проверка на експерти от туристическото министерство и Комисията за защита на потребителите, като подчерта, че институциите ще бъдат безкомпромисни към хора, които работят като екскурзоводи без удостоверение. Проверката е след сигнали, подадени от организации на екскурзоводите в България, че се извършва нерегламентирана дейност. „Работата на екскурзовода е изключително важна за имиджа на българския туризъм. Тези хора носят голяма отговорност- чрез тях гостите на страната ни се запознават с нейната история, култура и бит”, коментира министърът.

    В последните два дни са били инспектирани 15 туристически групи с 15 екскурзоводи. При 12 от тях не са констатирани нарушения. За трима, които са водили туристи обаче, специалистите са установили, че работят без удостоверение и не са вписани в Националния туристически регистър. Един от тях дори е представил фалшива карта за екскурзовод.

    Съгласно изискванията на Закона за туризма всеки екскурзовод трябва да е лицензиран, да притежава специална карта, която да предоставя, за да се удостовери, че работи спрямо регламентите, обясни министър Ангелкова. Екскурзоводската карта може да се отпечатва само от ресорното министерство.

    На нарушителите е съставен акт за административно нарушение, а глобата е 1000 лв. При проверката е установено още, че двама от нерегистрираните екскурзоводи са имали сключени договори с туроператори. Компаниите подлежат на санкция в  размер на 2000 лв., защото са наели нелицензирани екскурзоводи.

    По отношение на летния сезон министър Ангелкова посочи, че към момента са наети над 8800 сезонни работници основно от Молдова, Беларус и Украйна, има и работещи от Азия, но те са по-скоро единични бройки. Тенденцията  работодателите да наемат сезонни работници от трети страни се увеличава с всеки сезон, отбеляза министърът.  Ангелкова допълни, че ще продължава работата в посока намаляване на административната тежест за бизнеса, така че максимално да се отговори на нуждите на сектора.

    летен сезон екскурзоводи Национален туристически регистър туризъм

    Оценка на новината

    0