• Повече гишета и терминали за електронни винетки на ГКПП „Калотина“

    Повече гишета и терминали за електронни винетки на ГКПП „Калотина“

    Увеличеният капацитет за продажба на е-винетки на контролно-пропускателния пункт цели да облекчи трафика и да намали опашките при влизане в България през летния сезон

    Повече гишета и терминали за електронни винетки на ГКПП „Калотина“

    За да се облекчи трафика и да се намалят опашките на влизане в България през активния летен сезон ГКПП „Калотина“ е с увеличен капацитет за продажба на електронни винетки. Контролно-пропускателният пункт вече разполага с 6 терминала за самообслужване и три гишетата за продажба, на които освен с карта, може да се плаща и в брой. На ГКПП „Капитан Андреево“ броят на терминалите за самообслужване също е увеличен. Това стана ясно по време на среща на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова с посланика на Република Турция у нас Хасан Улусой.

    Заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков информира д-р Улусой, че винетки могат да бъдат купени в дистрибуторската мрежа, на бензиностанции, чрез мобилно приложение и чрез СМС. Те могат да бъдат закупени онлайн предварително и да се активират от деня на влизане на пътуващите в страната ни, стана ясно още по време на срещата.

    Регионалният заместник-министър обърна внимание, че в страната ни има нов контролен орган – служители на Националното тол управление контролират спазването на Закона за пътищата и купуването на винетки. В страната ни предстои да бъде внедрена тол система за тежкотоварните автомобили, в резултат на което винетките за превозни средства над 3.5 тона ще отпаднат и те ще плащат тол такса за изминато разстояние.

    С ускорени темпове се изпълняват програмите „България – Турция“ и „Черноморски басейн“, стана ясно още по време на срещата. Очаква се сключването на 34 нови договора за над 10 млн. евро по програмата за трансгранично сътрудничество с южната ни съседка. Работи се и по подготовката на следващия програмен период, като се обсъждат няколко стратегически проекта, които да се изпълняват от двете страни на границата.

    Министър Аврамова коментира, че се разчита на съдействието на турското посолство в България, което чрез своите канали може да съдейства за по-добрата информираност на своите граждани, така че да пътуват по-комфортно през територията на страната ни.

     

    Снимка: Министерство на регионалното развитие 

    Турция електронни винетки тол такси трафик ГКПП „Калотина“ ГКПП „Капитан Андреево“ опашки граница

    Оценка на новината

    0