• България и Черна гора ще си сътрудничат в енергетиката

    България и Черна гора ще си сътрудничат в енергетиката

    Българската страна може да изнася електроенергия чрез подводния електропровод между Черна гора и Италия, който трябва да заработи в края на 2019 г.

    България и Черна гора ще си сътрудничат в енергетиката

    България и Черна гора създават двустранна работна група за сътрудничество в областта на енергетиката. За това се договориха българският енергиен министър Теменужка Петкова и черногорският й колега - г-жа Драгица Секулич, в град Подгорица. В срещата участва и изпълнителният директор на Електроенергийният системен оператор - Ангелин Цачев. В рамките на работната група експертите ще анализират възможността българската страна да изнася електроенергия чрез новия подводен електропровод между Черна гора и Италия, който ще бъде въведен в експлоатация в края на 2019 г. В тази връзка и в контекста на реализацията на  АЕЦ „Белене“, съвместната работна група ще разгледа възможностите за реализацията на произведена в България електроенергия през територията на Черна гора, ще бъдат обсъдени и опциите за пазарни обединения между страните.

    По думите на министър Петкова, след като инфраструктурата на подводния кабел се въведе в експлоатация Черна гора ще  заеме важно място в електроенергетиката на региона. „Сътрудничество между двете страни ще гарантира сигурност при преноса и търговията на електроенергия в региона на Югоизточна Европа“, подчерта тя.

    Двете страни се договориха следващото заседание на съвместната междуправителствена комисия да се проведе през ноември.

    износ електроенергия Черна Гора енергетика подводен електропровод между Черна гора и Италия

    Оценка на новината

    0