• Министерството на туризма ревизира всички заварени концесии на плажове

    Министерството на туризма ревизира всички заварени концесии на плажове

    Николина Ангелкова се срещна с представители на туристическия бизнес в Слънчев бряг

    Министерството на туризма ревизира всички заварени концесии на плажове

    Започнала е ревизия на всички концесии за морски плажове, които не са сключени от министерството на туризма, и в които не присъства клаузата, която цели да стимулира по-ниски цени на плажните съоръжения – а именно: предложените от кандидата цени на чадъри и шезлонги носят 40% тежест при избора на концесионер. При тези контракти няма основание за прекратяване на договора, както е по новите процедури. Това заяви в Слънчев бряг министърът на туризма Николина Ангелков, която проведе работна среща с туристическия бранш. В срещата участваха представители на сектора от областите Добрич, Варна и Бургас.

    По данни на туристическото министерство, най-често срещаните цени за ползване на чадъри и шезлонги по българските плажове не надхвърлят 5 лв. В такива граници се движат цените, срещу които може да се наемат принадлежностите например на плажовете Крапец-север (част 3), къмпинг Добруджа, Каварна (част 3), Моби Дик, Чайка-север, Буните, Офицерски, Варна-централен, Козлука, Несебър-Стар град (обект под закрилата на ЮНЕСКО), Равда-НСА, Поморие-изток, Сарафово, Смокините-север, Аркутино, Бутамята, и много други.

    За доста от местата цените са дори по-ниски - например Бургас-северен 1.20 лв., Варна Кабакум–север, част 1 - 2 лв., Шкорпиловци-юг – 2 лв. и др.

    Най–ниската цена за чадър е обявена на къмпинг Нестинарка - 0.36 лв., за шезлонг - също.

    Най-високата пък за чадър е на Перла - 25 лв., като за шезлонг там се плаща по 10 лв. , а цената за пакет от 2 шезлонга и чадър е 30 лв.

    От 1 юни до 1 юли 2019 г. експерти на Министерството на туризма направиха пълна проверка на всички цени за плажни принадлежности по ивиците, с чиито стопани ведомството е подписало договори. В контрактите са посочени максималните размери на цените за шезлонг и чадър. Концесионерите и наемателите се задължават да не надвишават определената пределна цена за ползване на чадър и шезлонг за целия период на договора. Нарушението на тази клауза е основание за прекратяване на договора.

    На въпрос може ли държавата да се откаже от част от концесионните приходи, за да се намалят цените, министър Ангелкова коментира, че всички идеи се обсъждат и ще бъдат взети работещи решения, за да се насърчат сезонът и секторът.

    Министър Ангелкова поясни, че приходите от концесии на плажове за миналата година са били 18.2 млн. лв. Те са се увеличили с над 5 млн. от началото на управлението на министерството. 50% от тази сума отива за общините, на чиято територия са курортите, 40% - за Сребърния фонд, и  10% - за областните управи, за да осигурят спасители и медицински пунктове на неохраняемите плажове.  Дали държавата може да се откаже от концесионната вноска, или не, е въпрос на анализ и сметки. Министерството на туризма не взема нито един лев от тези приходи, заяви Николина Ангелкова.

    Министърът подчерта, че държавата,  туристическият бизнес и местните власти чертаят мерки за развитието на  българското Черноморие. Нужен е дебат, за да се чуят различните предложения и той вече е стартирал, допълни Ангелкова.

    Ще продължаваме да сме  безкомпромисни по отношение на качеството, посочи министърът и припомни, че за миналата година ведомството е наложило сериозни неустойки и глоби на концесионери и наематели за неспазване на договорите.

    цени Черноморие Концесия плажове шезлонг чадър туризъм

    Оценка на новината

    0