• Росен Желязков проведе серия от срещи в ЕП по Пакета за мобилност

    Росен Желязков проведе серия от срещи в ЕП по Пакета за мобилност

    Румъния категорично е заявила намерението си да се присъедини към групата на единомислещите държави

    Росен Желязков проведе серия от срещи в ЕП по Пакета за мобилност

    Министърът на транспорта Росен Желязков се срещна с министрите на транспорта на Полша, Унгария, Литва и Латвия в Европейския парламент, съобщиха от пресцентъра на ресорното министерство. Обсъдени бяха позициите на единомислещите държави по Пакета за мобилност I, като представителят на румънската държава заяви, че Румъния категорично ще се присъедини към групата и ще участва активно в преговорите по Пакета.

    Министрите се обединиха около позицията, че до момента по Пакета за мобилност I се действаше прибързано, без силни аргументи и анализи. Затова плановете сега предвиждат започването на нов диалог, в който трябва да вземат активно участие всички членове на Европейския парламент, които принадлежат към единомислещите държави, независимо от коя политическа група са те.

    По време на срещата със заместник-председателя на Групата на европейските консерватори и реформисти на ЕП Рафаеле Фито министър Росен Желязков бе категоричен, че приетите до момента текстове по Пакета за мобилност I се отклоняват съществено от първоначалните си цели. Желязков изтъкна, че подходът в пакета е променен значително и елементите, които са добавени, ще окажат въздействие върху функционирането на автомобилния транспорт и конкурентоспособността като облагодетелстват определени държави членки за сметка на други.

    Росен Желязков разговаря с координатора по Пакета за мобилност I и член на Renew Europe Group на ЕП Хосе Рамон Бауса-Диаз. Двамата обсъдиха спорните текстове в Пакета за мобилност I. Министърът изтъкна опасенията на единомислещите държави, че така формулирани текстовете ще доведат до допълнителни часове управление и натрупване на умора у водачите, което е реална предпоставка за тежки инциденти. Той припомни, че задължителното връщане на превозните средства  до страните по установяване, ще увеличи ненужно трафика, вредните емисии и амортизирането на пътната инфраструктура. “Според проучване, публикувано от Европейската комисия, в ЕС липсват 400 000 безопасни и сигурни места за паркиране и почивка на водачите. Трябва да отпадне забраната за ползването на седмичната почивка в кабината, докато не бъдат изградени тези места", категоричен беше българският транспортен министър.

    Темата беше обсъдена и с председателя на Групата „Идентичност и демокрация“ на ЕП Марко Зани. Министърът отбеляза, че част от аргументите на единомислещите държави се споделя и от други периферни държави като Португалия и Исландия. По думите му, в началото Пакетът за мобилност I беше представян като социална политика, в подкрепа на шофьорите, но сегашният вариант на текстовете, разглеждани в ЕП, води до пряка намеса в конкурентостта на един огромен сектор в икономиката на ЕС.

    Европейски парламент превозвачи Росен Желязков Пакет Мобилност разговори единомислещи държави

    Оценка на новината

    0