• БТПП представи 10-то икономическо издание “Bulgaria in figures”

    БТПП представи 10-то икономическо издание “Bulgaria in figures”

    Недопустимо е страната ни да заема 147 място в света по показателя „свързване с електричество“ и трябва да се работи повече в посока облекчаване на бизнеса, смятат от Българската търговско-промишлена палата

    БТПП представи 10-то икономическо издание “Bulgaria in figures”

    Българската търговско-промишлена палата представи годишното си издание “Bulgaria in figures” ("България в цифри"). Традиционно то включва най-важните икономически индикатори на България.

    В настоящото 10-то издание е поместен и преглед на конкурентните позиции на България в най-важните международни класации, с детайлна информация за всички критерии и подкритерии, информират от БТТП.

    Някои от положителните новини за българската икономика са, че имаме много добри конкурентни позиции в целия свят по ниски данъци, състояние на 4G мрежата и като локация – фактори, привличащи фирми от аутсорсинга. По този показател страната ни е сред първите 10 страни в глобален план.

    От 26 международни класации, разгледани в брошурата – в 16 България е подобрила позициите си, в 8 сме влошили заеманите места, а в две сме запазили положението си.

    В изданието за 2019 г. на Световната банка за правене на бизнес (Doing business 2019) падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през предходната година. Нужно е повече да работим за облекчаване на бизнеса – недопустимо е страната ни да заема 147 място в света по свързване с електричество“ и това е един от критериите, заради които не сме на по-добро място в класацията за правене на бизнес, изтъкват от търговско-промишлената палата. В доклада от 2019 г. губим места по критерия „отваряне на фирма”, „плащане на данъци” и „закриване на фирма”. От палатата изтъкват още, че многократно са напомняли и за тежките процедури по несъстоятелност, скъпоструващи и продължаващи с години. България регистрира напредък по издаване на разрешението за строеж, където от 51-во място през 2018 година, през 2019 година сме на 37-мо. Добро класиране имаме и по критериите „международната търговия” и „защита на инвеститорите”.

    България показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода (Index of Economic Freedom 2019) – според доклад на фондация „Херитидж. От 47-мо място през 2018 година, тази година минаваме с 10 места напред в света – до 37-мо място. Подобрението е главно заради положителни промени в регулациите за получаването на кредити, регулациите в трудовото законодателство, доброто състояние на фиска и размера на правителствените разходи. Но по отношение на „върховенство на закона”, „свобода на бизнеса” и „данъчна тежест” сме си влошили позициите.

    Класацията на Световния икономически форум за конкурентоспособността (Global competitiveness index 2017-2018) ни нарежда на 49-та позиция, с една крачка по-напред от 48-ма в предходния доклад. Отбелязване напредък в „макроикономическата стабилност“, „висшето образование“ и „развитието на финансовите пазари“. Изоставаме обаче по критерия „институции” – което е показателно и за липса на е-управление. Здравеопазването е друга сфера, в която си влошаваме мястото. В „иновациите“ също минаваме назад в класацията, както и в „инфраструктурата“. 

    В класацията по върховенство на закона сме на 54-та позиция от 126 страни, а в преходното класиране сме били на 55-то място от 113 страни. Най-доброто ни представяне е по критериите „отворено управление” и „прилагане на регулациите”, а най-зле сме в „ограничения в дейността на правителството” и „отсъствие на корупция” – и по двата показателя сме съответно 87-ми и 82-ри в света. Глобално в изследването България е част от 23-те страни, които подобряват резултатите си с над 1%.

    "Bulgaria in figures”  се издава в подкрепа на положителните тенденции в икономиката и е адресирано главно към деловите среди в чужбина. БТПП разпространява “Bulgaria in figures” при 250 събития годишно – бизнес форуми и срещи у нас и делегации зад граница.

     

    Снимка: БТТП

    класация БТТП Bulgaria in figures България в цифри правене на бизнес

    Оценка на новината

    0