• „Росатом“ подаде заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за  АЕЦ „Белене“

    „Росатом“ подаде заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за  АЕЦ „Белене“

    Крайният срок за подаване на оферти в надпреварата за стратегически инвеститор за бъдещата втора българска АЕЦ изтича днес

    „Росатом“ подаде заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за  АЕЦ „Белене“

    Руската държавна корпорация „Росатом“ е подала заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“, съобщиха от компанията. Заявлението е било прието от Националната електрическа компания, уточняват още от ядрената корпорация. Крайният срок за подаване на оферти в надпреварата за стратегически инвеститор за бъдещата втора българска АЕЦ изтича днес.

    По информация на програма „Хоризонт” на Българското национално радио, освен „Росатом”, заявление за участие в процедурата е подала и Корейската хидроядрена компания. Според БНР, до края на деня се очаква да подаде документи и китайската Си Ен Ен Си, като желание да участват в строителството на централата са заявили още френската "Фраматом" и американската "Дженерал Илектрик", а българска компания е пожелала да купи акции от бъдещия проект.

    Процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“ бе публикувана на 22 май 2019 г. в Официалния вестник на Европейския съюз. Срокът за приключване на процедурата е 12 месеца от датата на публикуване.

    Росатом АЕЦ "Белене" стратегически инвеститор Си Ен Ен Си Дженерал Електрик Фраматом

    Оценка на новината

    0