• Седем компании кандидатстват за стратегически инвеститор в проекта „АЕЦ Белене”

    Седем компании кандидатстват за стратегически инвеститор в проекта „АЕЦ Белене”

    Република Северна Македония също е заявила интерес за миноритарно участие в проекта и изкупуване на електрическа енергия от бъдещата централа

    Седем компании кандидатстват за стратегически инвеститор в проекта „АЕЦ Белене”

    Седем са компаниите, които искат да участват като стратегически инвеститор в проекта АЕЦ „Белене”. Това са: руската държавна корпорация „Росатом“ чрез компанията „Атоменергопром“, Китайската национална ядрена корпорация, Корейската хидро-атомна корпорация, регистрираната в Германия компания „Бектрон-Лиаз-Техническо инженерство”, българските консорциуми „АЕЦ Белене“ и „Атомна електроцентрала Белене 2019“, както и регистрираната в България компания „ИПК и УП“ ЕООД. Френската компания „Фраматом“ е декларирала интерес за участие при структурирането на финансирането на проекта, както и по отношение на осигуряването на системите за безопасност (в това число електрически системи, системи за оборудване и контрол, и други). От страна на американската „Дженерал електрик“ e заявила участие при структуриране на финансирането, както и като потенциален проектант и доставчик на различни видове оборудване (включително оборудване за турбинна зала, компресори, трансформаториq, и други).

    Предстои в срок от 90 дни работна група с представители от министерството на енергетиката, „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Национална електрическа компания“ ЕАД и „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД да изготви кратка листа на фирмите, които искат да участват като стратегически инвеститор в проекта АЕЦ „Белене“.

    Заявен е интерес и от страна на Република Северна Македония за придобиването на миноритарен дял в проектната компания, както за изкупуване на електрическа енергия от АЕЦ „Белене“. В момента е в ход съгласувателна процедура в правителството на Северна Македония във връзка със заявлението и решението ще бъде утвърдено в рамките на няколко дни. Заявления за миноритарно участие в ядрената централа са постъпили и от страна на български компании – „Атоменергоремонт“ АД и „Гранд енерджи дистрибюшън“ ЕООД. Заявления за изкупуване на енергия са подадени от „Гранд енерджи дистрибюшън“ ЕООД и от „ЮРопиан тред оф енерджи“ АД.

    Определеният индикативен срок за избор на стратегически инвеститор за реализация на проекта „Белене“ е една година.

    Избраният стратегически инвеститор ще може да води разговори с компаниите, заявили миноритарно участие в проекта или интерес за закупуване на електрическа енергия, информират от енергийното министерство.

    На 22-ри май тази година в Официален вестник на Европейския съюз беше публикувана процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“. В рамките на поканата беше дадена и възможност за заявяване на интерес за придобиване на миноритарно участие в бъдещата проекта компания, както и/или за закупуване на електрическа енергия от бъдещата електроцентрала. В рамките на обявения срок, до 19-ти август, тринадесет кандидати подадоха заявления.

     

    Снимка: Министерство на енергетиката

    АЕЦ "Белене" стратегически инвеститор Северна Македония

    Оценка на новината

    0