• Китайската народна банка успя да задържи ключовата кредитна ставка

    Китайската народна банка успя да задържи ключовата кредитна ставка

    Народната банка на Китай не коригира своя едногодишен основен лихвен процент (LPR)

    Китайската народна банка успя да задържи ключовата кредитна ставка

    Азиатските пазари бяха объркани в петък, докато Китай държи стабилно на новата си референтна лихва.
    Хонгконгският индекс на Hang Seng (HSI) за последно се повиши с 0,4%, докато южнокорейският Kospi (KOSPI) спечели 0,2%. Но японските Nikkei 225 (N225) и китайският Shanghai Composite (SHCOMP) загубиха съответно 0,3% и 0,1%.
    Народната банка на Китай не коригира своя едногодишен основен лихвен процент (LPR), който е 4,15%. Петгодишният LPR също остана стабилен на ниво от 4,8%.

    LPR, с който банките таксуват корпоративни клиенти за нови заеми, е нов показател, който Китай въведе през август. Надеждата е, че лихвеният процент постепенно ще замести съществуващия фиксиран референтен лихвен процент и ще свърши по-добра работа при преминаването на по-ниски лихви към кредитополучателите в корпоративния сектор.
    Едно съображение: Докато китайската икономика все още е под натиск, последните данни на правителството сочат, че инерцията се е увеличила миналия месец. Неотдавнашното примирие между САЩ и Китай - въпреки че все още не е всеобхватна сделка - също помага за настроението.

    Централната банка на Китай се опита да помогне на забавящата се икономика чрез намаляване на референтните ставки. Но банката също внимава да не наводни пазара с твърде много пари. Тепърва трябва да се обмислят други въпроси, като нарастващата потребителска инфлация, предизвикана от кризата със свинско месо в страната. Африканската чума по свинете опустоши популацията на свине в Китай, като увеличи разходите за свинско месо.
    Въпреки че заемната ставка се задържа засега, все повече намаления все още могат да бъдат използвани, пише Джулиан Еванс-Причард, старши китайски икономист от Capital Economics, в научна бележка в петък.

    Китай лихвен процент икономика индекси Китайска народна банка азиатски ставки

    Оценка на новината

    0