• Изненадващ спад на безработицата в САЩ до 13,3 на сто

    Изненадващ спад на безработицата в САЩ до 13,3 на сто

    Президентът Доналд Тръмп приветства новината, според която икономиката излита като "ракетен кораб".

    Изненадващ спад на безработицата в САЩ до 13,3 на сто

    Степента на безработица в САЩ през май падна до 13,3 на сто, според данни, публикувани в петък, което е в противоречие с очакванията на Уолстрийт за продължаващо увеличаване на загубата на работни места поради пандемията на коронавирус. Спадът е на фона на  регистрирания процент от предишния месец от 14,7 на сто. Броят на безработните е намалял с 2,1 милиона от миналия месец до 21 милиона, съобщи Бюрото по статистика на труда.

    Индексът S&P 500 затвори с 2.62%, докато Dow Jones Industrial Average беше по-висок с 3.15%, тъй като пазарният дял се увеличи през деня. Технологичният Nasdaq затвори на 2,06%.

    Президентът Доналд Тръмп приветства новината, според която икономиката излита като "ракетен кораб".

    Голяма част от заетите работни места изглежда бяха от хора, които се отзовават на работа, но броят на хората, които изглежда са загубили работата си, постоянно нараства.

    Белият дом предупреди, че безработицата може да достигне над 20 на сто, преди пазарът на труда да започне да се възстановява.

    Бюрото по статистика на труда отбеляза, че част от работниците са класифицирани по своята методология като безработни, а не категоризирани като във временни отпуски. Агенцията отбеляза, че в противен случай това може да увеличи нивото на безработицата с 3 процентни пункта повече.

    Опитвайки се да анализират данните, анализаторите отбелязаха, че програмата за защита на заплатите, основна част от масивен пакет от стимули за конгреса, може да сработи. Схемата струваше стотици милиарди долари и беше създадена, за да задържи хората на работатните си места.

    Това повдига въпроси дали Конгресът ще позволи на програмата да изтече през следващите месеци, докато разширените обезщетения за безработица също ще приключат.

    Заетостта се повиши "рязко" в сферата на образованието и здравеопазването, и търговията на дребно, съобщи Бюрото по статистика на труда. Правителствената заетост намаля.

    "Днес вероятно е най-голямото завръщане в историята на Америка и няма да спре дотук. Това ще продължи", заяви Тръмп. "Никой не е очаквал това."

    Той направи многократни усилия за по-нататъшно облекчаване на мерките за блокиране на коронавирус, за да отвори отново икономиката във всички щати. "Отваряме се с гръм", каза Тръмп.

    Въпросът, който сега стои над икономиката, е дали първоначалният скок на заплатите може да бъде поддържан.

    Самата пандемия на коронавирус не е отминала, дори когато държавите започнаха да се отварят през последните седмици. Остават опасенията за потенциално възобновяване на инфекциите.

    "Повторното отваряне на части от икономиката доведе до незабавно повишаване на наемането през май, като заплатите в най-тежко засегнатите сектори се възстановяват най-бързо", казват икономистите от Capital Economics, като предупреждават, че процентът на безработица може да остане повишен с години.

    САЩ Безработица Доналд Тръмп коронавирус Белия дом

    Оценка на новината

    0