• Мащабният план за стимулиране на икономиката на ЕС е изправен пред три основни препятствия

    Мащабният план за стимулиране на икономиката на ЕС е изправен пред три основни препятствия

    27-те държавни глави ще обсъдят плана за 750 милиарда евро през следващата седмица, но това се очаква да бъде предварителна среща преди дискусията на високо ниво през летните месец

    Мащабният план за стимулиране на икономиката на ЕС е изправен пред три основни препятствия
    • Някои държави все още са против идеята за теглене на нов дълг, заяви Карел Лануо, изпълнителен директор на мозъчния тръст на CEPS, в понеделник по телефона.
    • Второ препятствие е това как ще се изчисли разпределението на средствата.
    • 27-те държавни глави ще обсъдят плана за 750 милиарда евро през следващата седмица, но това се очаква да бъде предварителна среща преди дискусията на високо ниво през летните месеци.

    Австрийският канцлер Себастиан Курц казва, че Австрия е една от страните в ЕС, които не желаят да приемат предложението на Европейската комисия да използват финансовите пазари, за да подкрепят 27-те икономики в кризата.

    Европейската комисия предложи план за стимулиране в размер на 750 милиарда евро (847 милиарда долара), за да окаже подкрепа на региони, които бяха потънали заради коронавирусната криза. Съществуват обаче три ключови проблема, които първо трябва да бъдат преодолени - което означава, че правителствата и компаниите биха могли да изчакат известно време, преди да получат допълнителна финансова подкрепа.

    27-те лидери на ЕС трябва да постигнат съгласие относно детайлите на плана за стимулиране, преди той да бъде приложен, а въпросите за обсъждане включват: колко да заемем, какво да финансираме и как да го надзираваме.

    Колко пари да вземем?

    Преговорите са в резултат на предложението от страна на Европейската комисия, изпълнителната група на ЕС, миналия месец да вземе заем от 750 милиарда евро (847 милиарда долара) от публичните пазари. Целта му е да разпредели пари чрез 500 милиарда евро безвъзмездни средства и 250 милиарда евро заеми на държавите и секторите, които са най-силно засегнати от пандемията. Идеята обаче не беше приветствана от всяка страна от ЕС.

    Някои държави все още са против идеята за теглене на нов дълг, заяви Карел Ланьо, изпълнителният директор на мозъчния тръст на CEPS, в понеделник по телефона.

    Европейската комисия никога досега не е подслушвала финансовите пазари в такъв мащабен мащаб. Въпреки че повечето държави приветстваха предложението, предвид колко значителен беше шокът за всички европейски икономики, има поне четири държави, които не са склонни да предприемат тази безпрецедентна стъпка.

    Европейският отговор на Covid-19 е инвестиране, инвестиране, инвестиране

    Австрия, Холандия, Дания и Швеция биха предпочели финансовата подкрепа да е само под формата на заеми - а не безвъзмездни средства - и без да поемат общ дълг на ЕС. Последният въпрос е спорен, като се има предвид, че много избиратели се притесняват, че данъчните им вноски ще бъдат използвани от правителствата на други места.

    Освен това се съобщава, че Финландия също иска молби за по-ниска сума и делът на заемите се увеличава в сравнение с безвъзмездните средства.

    Кой какво получава?

    Второ препятствие е как да се изчисли разпределението на средствата.

    В първоначалното си предложение Европейската комисия предложи безвъзмездните средства да се разпределят въз основа на „предварително определен ключ за разпределение, който отчита населението, БВП (брутен вътрешен продукт) на глава от населението и безработица“.

    Съществуват обаче критики, че тези няма да покажат с точност кои страни са били засегнати най-много от коронавируса.
    „Разбирам, че Комисията иска да използва вече съществуващи данни, защото ако изчакате (за повече данни), не можете спешно да разпределите средства“, заяви пред понеделник на CNBC Zsolt Darvas, старши сътрудник в базиран в Брюксел мозъчен център Bruegel.

    Въпреки това той добави, че промените в първоначалната формула „биха били желателни“, за да бъде тясно свързана с действителното въздействие на пандемията.

    Как ще се осъществява контрола?

    Лидерите също ще трябва да решат и следят по какъв начин използват средствата.Това е препятствие номер три.

    Европейската комисия предложи държавите членки да изготвят планове за възстановяване, които очертават приоритетите им за реформи и инвестиции до 2024 г. Това ще помогне на европейските институции да проследят за какво се изразходват парите за възстановяване.

    В миналото някои страни, като Унгария и Чехия, бяха обвинявани в злоупотреба с европейски пари.

    "Винаги има риск от злоупотреба", каза Дарвас по телефона, но добави, че Европейската комисия разполага с достатъчно механизми за наблюдение на ситуацията.

    27-те държавни глави ще обсъдят плана за 750 милиарда евро през следващата седмица, но това се очаква да бъде предварителна среща за друга дискусия на високо ниво, която ще се състои през летните месеци.

     

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    0